top of page

Απόστολος Κουσίνας: "Τα πάντα είναι χορός, τα πάντα είναι κίνηση, από τον χτύπο της καρδιάς μας.."

Είναι πολύπλευρος, πολυτάλαντος και πάνω απ’ όλα ένας χαρισματικός «αθλητής του Θεού». Ο χορευτής Απόστολος Κουσίνας, πρώην πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ, με συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος σε Βαλκανικό και Παγκόσμιο επίπεδο – κάτοχος πολλών μεταλλίων και διακρίσεων σε χορό-θεατρικές παραστάσεις - κινείται εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων κάνοντας εντυπωσιακά άλματα στην πορεία του και δυναμικά grand jete!


Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού

Μεταξύ, άλλων, ανήκει στο δυναμικό των «Χορευτών του Βορρά», συνεργάζεται με τη La verita dance company, ενώ πρόσφατα πρωταγωνίστησε στην παράσταση "Χορεύοντας με τις μνήμες" του Γιάννη Μαργαρώνη που ανέβηκε στο Βασιλικό Θέατρο.


1. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό πώς και πότε ξεκίνησε;


Ξεκίνησα από πολύ μικρός, γύρω στα έξι. Ήμουν ένα παιδί μαϊμού… έκανα συνέχεια «ακροβατικά» μέσα στο σπίτι. Έτσι, οι γονείς μου αποφάσισαν να με στείλουν στις ακαδημίες ενόργανης γυμναστικής. Μετά από ένα χρόνο το τμήμα έκλεισε και έτσι συνέχισα με τις ακαδημίες στίβου. Πέρασα από διάφορα αγωνίσματα, ώσπου το 2007 δειλά - δειλά ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το άλμα επί κοντώ.


2. Το 2012 εισήχθηκες στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών Α.Π.Θ. όπου ασχολήθηκες με την ειδικότητα του κλασικού αθλητισμού και ερευνητικά με την κινησιολογία και την άσκηση για αποκατάσταση. Πώς πυροδοτήθηκε η επιθυμία σου να μπεις στο μονοπάτι διερεύνησης της κινησιολογίας και των θεραπευτικών προεκτάσεων αυτής (ασκήσεις αποκατάστασης);


Από πολύ νωρίς μέσα στη σχολή ανακάλυψα πως έβρισκα ενδιαφέρουσα την ανατομία του σώματος, τις παθήσεις του και τις διάφορες λειτουργίες του. Μπήκα ήδη από το 2ο έτος στα εργαστήρια και άρχισα να μαθαίνω τα μηχανήματα και τις μεθόδους ανάλυσης της κίνησης.


3. Η μετάβαση από τον πρωταθλητισμό στο θέατρο κι έπειτα στο χορό πώς προέκυψε και πώς δρομολογήθηκε;


Η αλήθεια είναι ότι ο χορός και το θέατρο ξεκίνησαν κάπως μαζί. Από τη μια, ξεκινήσαμε μαζί με μια μικρή ομάδα φοιτητών τη θεατρική ομάδα του Τ.Ε.Φ.Α.Α. και από την άλλη η πρώτη μου δασκάλα χορού μου είχε προτείνει να ξεκινήσω μαθήματα σε ερασιτεχνικό τότε επίπεδο. Και τα δυο τα ξεκίνησα πιο πολύ ως ένα μέσο έκφρασης. Σε καμία περίπτωση δεν έβλεπα τον εαυτό μου τότε ότι θα ακολουθούσε τον κλάδο αυτό επαγγελματικά .



4. Ο προπονητής σας Σάββας Κεφαλίδης αναφερόμενος στις νίκες σας επί κοντώ δήλωσε στο ντοκιμαντέρ "Ες αύριον τα σπουδαία" του ertflix τα παρακάτω: "Τα κατάφερε επειδή ήταν ένα παιδί πολύ συνεσταλμένο... Ήξερε τι ήθελε, άκουγε. Ήταν ένα παιδί που του αρέσει πολύ η δουλειά. Δίνεται σε αυτό που κάνει. Δίνει τον εαυτό του. Γι' αυτό τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Έχει μέσα του τη σπίθα της θέλησης και τον καλό εγωισμό που λέει "εγώ θα τα καταφέρω". Εσείς τι έχετε να σχολιάσετε σχετικά;


Συνήθως προτιμώ να αφήνω τη δουλειά μου να μιλάει για εμένα. Όσο αυτό είναι δυνατόν φυσικά. Ναι, αν κάνω κάτι για το οποίο είμαι παθιασμένος και μου δίνει χαρά αφιερώνω πολύ χρόνο και πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι θα τα καταφέρω. Ο Σάββας ως προπονητής μου το γνωρίζει καλά και ήταν πολύ όμορφο όταν και εγώ είδα τη συνέντευξη του να ακούσω αυτά τα λόγια από εκείνον. Πάντα προσπαθούσε να με κρατήσει προσγειωμένο για να συνεχίσω τη σκληρή δουλειά. Οπότε αποφεύγαμε τους «επαίνους» γιατί ξέραμε και οι δυο πως ήδη υπάρχει ένας επόμενος στόχος, πως η δουλειά συνεχίζεται. Αυτό μπορώ να πω ότι με ακολουθεί ακόμα.



5. "Κάθε αποτυχία είναι η αρχή για ένα νέο σχέδιο επιτυχίας";


Δεν ξέρω αν πιστεύω πραγματικά στην αποτυχία. Ξέρω ακούγεται ουτοπικό να πιστεύεις στο ότι κάθε τι που κάνουμε είναι ένα μάθημα ή ένα βήμα για να μας φέρει πιο κοντά στο στόχο μας. Αλλά, ακόμα και αν η αποτυχία-αστοχία μπορεί να με στενοχωρήσει σίγουρα μόλις τα πράγματα καθαρίσουν στο μυαλό μου προσπαθώ μα βρω το αίτιο, αλλά και τη λύση. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε χρόνο για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι μας συμβαίνει. Δυστυχώς, συνήθως δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή γιατί τα πράγματα γύρω μας τρέχουν. Αλλά, όταν μπορέσουμε να κάνουμε μια παύση, να πάρουμε μια ανάσα, τότε γινόμαστε όντα με πιο συνειδητές επιλογές και στόχους.



6. Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τον Αλέξη Κυριακούλη και τη Νατάσα Φραντζή. Τους γνωρίσαμε από κοντά στο “International Ballet and Contemporary Summer Workshop” της Pas Par Tu Centre. Ποια μηνύματα περνάει η performance που παρουσιάσατε μαζί στη Γαλλία;


Η συνεργασία μου με τη Νατάσα και τη la verita dance company ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με την παραγωγή «Enchanté» . Είναι ένα ντουέτο που μιλά για τις σχέσεις των ανθρώπων, για το τι παρουσιάζουμε ή κρύβουμε όταν γνωρίζουμε κάποιον, τι σχέσεις μπορούν να διαμορφωθούν. Ενώ μοιάζει να είναι ντουέτο μιας γυναίκας με έναν άνδρα, στην πραγματικότητα οι συνθήκες από τις οποίες περνάμε παρουσιάζουν την ουσία του ανθρώπου ασχέτως του φύλου, της εθνικότητας της, θρησκείας, της σεξουαλικότητας. Αυτό είναι και κάτι που έχουμε λάβει και ως ανατροφοδότηση από το κοινό μιας και οι παραστάσεις μας έχουν γίνει σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης με ανθρώπους που σίγουρα έχουν διαφορετικά ερεθίσματα μεταξύ τους.


7. "Χορευτές του Βορρά" και "’Όνειρο θερινής νυκτός". Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την Τατιάνα Παπαδοπούλου και την Ευγενία Ψωμιάδου


Νομίζω πως η επικοινωνία που αναπτύχθηκε μεταξύ των τριών μας ήταν το μεγαλύτερο δώρο. Είναι πολύ όμορφο να πηγαίνεις στη δουλειά σου και να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που θέλουν να πετύχει η δουλειά, βάζοντας πίσω τους τον όποιο εγωισμό ή ανασφάλεια. Ακόμα και όταν υπήρξε πίεση χρόνου διατηρήθηκε μια ισορροπία στα πράγματα με μοναδικό στόχο την υλοποίηση του έργου. Νιώθω πολύ τυχερός που η επιστροφή μου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με αυτές τις δυο γνωριμίες.



8. Διδάσκετε σύγχρονο και κλασικό χορό. Ποιες είναι οι ποιότητες που αλληλεπιδρούν στην ατζέντα της διδασκαλίας σας ανάμεσα στα δύο είδη χορού;


Θα χρησιμοποιήσω άλλη μια δανεική φράση. «Τα πάντα είναι χορός» , τα πάντα είναι κίνηση, από τον χτύπο της καρδιά μας, το να περπατήσουμε στην αγορά ή να κάνουμε πέντε πιρουέτες . Σημαντικό είναι μέσα από αυτές τις τεχνικές να δούμε τι μπορούμε να συνδυάσουμε, έτσι ώστε ο κάθε μαθητής να μπορεί να λάβει το μέγιστο. Πολλοί καθηγητές κλασικού χορού πλέον χρησιμοποιούν έννοιες και στοιχεία από άλλες τεχνικές, όχι μόνο χορού, αλλά και από τη γυμναστική, γιατί ο στόχος είναι να μπορεί ο μαθητής να αντιληφθεί πώς λειτουργεί το σώμα του, πώς μπορεί να εκτελέσει το ίδιο βήμα με διαφορετικό τρόπο. Προσωπικά, συνδυάζω στοιχεία από το σύγχρονο και το κλασικό, χρησιμοποιώντας και τις γνώσεις μου από την άσκηση (yoga, Pilates, ακροβατική, κλασικός αθλητισμός).


9. Ποιοι είναι οι μέντορες σας στη ζωή, στη σκηνή και στην ψυχή σας;


Διάφοροι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για εμένα. Είτε είναι οι γονείς μου, είτε ένας μεγάλος αθλητής, είτε ο κορυφαίος χορευτής-ηθοποιός στον κόσμο. Αλλά, από όλους αυτούς θα κρατήσω, συνήθως, μόνο κάτι μικρό. Ναι, μπορεί να τους θαυμάζω για τα επιτεύγματα ή για το ήθος τους, αλλά προσπαθώ να μη θεοποιήσω κανέναν στα μάτια μου. Είμαστε όλοι άνθρωποι, έχουμε τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές μας. Καλό είναι να μπορούμε να δούμε και τις δυο και να εξελιχθούμε με γνώμονα τα δικά μας θέλω.


10. "Οι χορευτές είναι οι αθλητές του Θεού", Αϊνστάιν. Εσύ έπραξες επακριβώς το γνωμικό του Αϊνστάιν. Παρατηρώντας τον εαυτό σου τι βλέπεις στο τώρα και στο μέλλον;


Η αλήθεια είναι ότι με παρατηρώ όσο μπορώ στο παρόν και βλέπω πως θέλω να είμαι στη σκηνή, να μοιράζομαι τις ιστορίες και την ενέργεια με το κοινό, τα συναισθήματα . Για το μέλλον οι δρόμοι είναι αρκετοί, αλλά προσπαθώ να είμαι ανοιχτός στις ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται αργά - αργά. Όπως, από αθλητής, μέσα σε λίγα χρόνια, ασχολήθηκα με το χορό και το θέατρο, έτσι μπορεί ξαφνικά να γίνω κάτι άλλο. Ανάλογα το τι θα μου πει το σώμα μου και η ψυχή μου. Αυτή προσπαθώ να ακολουθήσω.


11. "Χορεύοντας με τις μνήμες": Περιγράψτε μας τη συνεργασία σας με το Γιάννη Μαργαρώνη στην ομότιτλη παράσταση;


Ο Γιάννης είναι ένας άνθρωπος που καταθέτει τη ψυχή του στην τέχνη μας. Θέλει να βοηθήσει όλους όσους ασχολούνται και έχουν μεράκι γι’ αυτό, να εξελιχθούν . Μέσα απο την παράσταση αυτή ίσως είδαμε ένα κομμάτι του ποιος είναι και τι θέλει να πει. Αλλά, πιστεύω πως έχει πολλά να δώσει ακόμη σε όλους μας νέους και παλιούς και έχει τη θέληση να το κάνει.



Βιογραφικό


Ο Απόστολος Κουσίνας, είναι πρώην πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ με συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος σε Βαλκανικό και Παγκόσμιο επίπεδο καθώς επίσης είναι κάτοχος πολλών μεταλλίων σε πανελλήνια πρωταθλήματα από το 2009 έως το 2014. Το 2012 εισήχθη στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών Α.Π.Θ. όπου ασχολήθηκε με την ειδικότητα του κλασικού αθλητισμού και ερευνητικά με την κινησιολογία και την άσκηση για αποκατάσταση. Το 2014 ως πρόεδρος των φοιτητών του Τμήματος και μαζί με την Τραπεζανίδου Ελευθερία δημιούργησαν την θεατρική ομάδα του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος. Το 2016 αποφοίτησε με άριστα από τη σχολή και το ίδιο χρονικό διάστημα έδωσε τις κατατακτήριες εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για την είσοδό του στις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές χορού της χώρας. Σπούδασε για ένα χρόνο στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης και έπειτα πέρασε τις εξετάσεις της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με Άριστα.

Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως οι Δ. Κόκκινος, Κ. Ρήγος, Απ. Παπαδαμάκη, Χρ. Παπαδόπουλος, Ελ. Χριστοδουλίδου (Κύπρος), Τατιάνα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Μαργαρώνης, ενώ στο εξωτερικό συνεργάζεται με την La verita dance company και τη χορογράφο Νατάσα Φραντζή.

Έχει ασχοληθεί και με το θέατρο σε αρκετές παραγωγές.

Παραστάσεις: "Χορεύοντας με τις μνήμες" σε χορογραφίες Ιωάννη Μαργαρώνη, «Χορευτές του Βορρά» ▪ “Όνειρο θερινής νυκτός”, Παπαδόπουλου Τ. 2023 ◦ Αμφίδρομο Χοροθέατρο (Κύπρος) ▪ Εν κρυπτώ, Χριστοδουλίδου Ελ. 2022 ◦ La Verita dance company (Belgium) ▪ “Enchante” Φραντζή Ν. 2021 ◦ Εθνική Λυρική Σκηνή • “Η λίμνη των κύκνων” Ρήγος Κ. 2018 • “Lamento” του Κόκκινου Δ. 2018 • “Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι” Παπαδαμάκη Α. 2018 • “Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη” Σκουρλέτης Γ. 2019 • “The artist on the composer” Ναυρίδης Ν. 2019 • “Stravinsky Miniatures” Θεοδοσόπουλος 2019 • “Η νυχτερίδα”Ευκλείδης Α. 2020 ◦ Agora Coaching Project (Italy) • Παραστάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος με έργα της Απέργη Π. και του Παπαδόπουλου Χρ. 2019 ◦ “Anamnesis” Παπαδαμάκη Α. 2019, Δήλος ◦ “Aida” της Pasceri Z. 2016,Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης • Ταινίες ◦ Greatest days, Coky Giedroyc ◦ Swimming home, Justin Anderson • Τηλεόραση ◦ Μία νύχτα του Αυγούστου, Σγουρού Ζ. Ερτ1 2022 ◦ Ες αύριον τα σπουδαία “Silhouette”, ντοκιμαντέρ για την πορεία μου στον αθλητισμό και το χορό Ερτ 2021 • Δημιουργίες ◦ Χαρά, παιδική μουσικοθεατρική παράσταση 2022 ◦ Love letters χορογραφία σε όπερα 2020, Κολέγιο Αθηνών ◦ Open theatre fest “Teatar Levo”, Belgrade 2016 • Soul's journey , χοροθεατρική παράσταση.

Τέλος, ασχολείται με τη διδασκαλία σύγχρονου και κλασικού χορού καθώς και με τον τομέα της φυσικής αγωγής.



129 views0 comments
bottom of page