top of page

Wellness |"Μαθήματα Ζωής από ανθρώπους 100+"

Ισχυρά μαθήματα ζωής από 100 χρόνους άνδρες και γυναίκες

Της Καρολίνας Παππού

Δημοσιογράφος – Master Theta Healer - Ψυχολόγος

Άνθρωποι άνω των 100 ετών τείνουν να ζουν τη στιγμή που έρχεται, αντί να ανησυχούν για μελλοντικά σχέδια. Η προτεινόμενη προσέγγιση του Greg Thurston, δημιουργό του προγράμματος ‘7 Minute Mindfulness’, υποστηρίζει ουσιαστικά ότι «Η ζωή είναι υπέρ της ζωής»!

Παρακάτω ακολουθούν τα μυστικά κάποιων ηλικιωμένων που τους βοήθησαν να βιώνουν μια πιο ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Οι μαρτυρίες τους θα κάνουν το μυαλό σας τόσο ήρεμο όσο… το νερό!

Άτομα ηλικίας 100 ετών και άνω μοιράζονται τα μυστικά της ζωής τους, μέσα από συνεντεύξεις που έδωσαν στον Dr. Joseph Mercola.

Γυναίκες και άνδρες, που έχουν συμπληρώσει έναν ολόκληρο αιώνα ζωής, απολαμβάνουν να μιλούν με νεότερους ανθρώπους και να μοιράζονται τον πλούτο της σοφίας τους. Από τις συνομιλίες μαζί τους και τις συνεντεύξεις τους στον Dr. Mercola προκύπτουν διαφωτιστικές συμβουλές για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.

Η ευτυχία προέρχεται από όλα όσα κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας

Σε ηλικία 100 ετών και άνω, οι άνθρωποι αναπολούν ποικίλες εμπειρίες που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της ζωή τους. Μεταξύ άλλων, οι χαρούμενες αναμνήσεις μπορούν να οδηγήσουν στην ευτυχία αργότερα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι.

Ένας άντρας άνω των 100 ετών είπε: «Έκανα ό, τι ήθελα να κάνω, πραγματοποιώντας όλα τα όνειρά μου. Τώρα θέλω να είναι χρήσιμος και να συνεχίζω».

«Έχω τόσες πολλές όμορφες αναμνήσεις», τόνισε μια γυναίκα άνω των 100 ετών. «Κατάφερα να πραγματοποιήσω όλα όσα ήθελα κι ονειρευόμουν».

Αυτό μας λέει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα και να ζήσουμε τη ζωή, δημιουργώντας αναμνήσεις με ανθρώπους που αγαπάμε.

Η επιστήμη το υποστηρίζει επίσης. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αντλούν περισσότερη ευτυχία που προκύπτει μακροπρόθεσμα από εμπειρίες, όπως διακοπές, και όχι από την κατοχή υλικών αγαθών.


Η ευτυχία προέρχεται από τη θετική στάση ζωής και την αισιοδοξία

Άνθρωποι άνω των 100 φαίνεται να θυμούνται τη ζωή μέσα από ‘γυαλιά’ αισιοδοξίας, κάνοντάς την να ακούγεται σαν μια περιπέτεια, ακόμη και σε δραματικές και ακραίες καταστάσεις, όπως ο πόλεμος.

«Ήμουν πάντα τυχερός», σχολιάζει ένας εκατονταετής κύριος, παρά το γεγονός ότι έζησα σε δύο μεγάλους πολέμους!

Ο ίδιος επίσης επισήμανε για το πώς «όλα με κάνουν ευτυχισμένο. Μου αρέσει να μιλάω σε ανθρώπους ... Να απολαμβάνω την καθημερινότητα, να πηγαίνω για ψώνια.»

Συνήθεις συμβουλές από άτομα που τα πηγαίνουν καλά στα 100 τους χρόνια είναι να: «Αποφασίσετε ότι θέλετε πραγματικά να είστε ικανοποιημένοι». Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν: «Μην κυνηγάτε την ευτυχία. Απλά να είστε ευγνώμονες, θετικοί και αισιόδοξοι».

Η απόφαση για μια καλή ζωή αλλάζει την αντίληψή μας, κάνει την καθημερινότητα καλύτερη και προφανώς μας βοηθά να ζήσουμε πολύ περισσότερο!

Η ευτυχία προέρχεται από τη ζωή στο… ΤΩΡΑ

Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός. Ζείτε για την κάθε ημέρα, αδράξτε κάθε στιγμή και συνεχίζετε απολαμβάνοντας το παρόν.

Το παρελθόν είναι το παρελθόν… Πέρασε και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να ‘κλέψουμε’ την τρέχουσα ευτυχία και την καλή συναισθηματική μας υγεία, αγνοώντας παρελθοντικές στιγμές λύπης, μνησικακίας και πόνου.

Για να ζήσετε τα απόλυτα συναισθήματα εσωτερικής ηρεμίας και να απολαύσετε το τώρα, ο Dr. Joseph Mercola υπογραμμίζει: «Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε τις συμβουλές ανδρών και γυναικών που κατάφεραν να συμπληρώσουν έναν ολόκληρο αιώνα ζωής και συνεχίζουν. Έτσι, θα κερδίσετε εσωτερική ειρήνη, ευτυχία και θα νιώσετε κυρίαρχοι της ζωή σας».


Η αγάπη και η συντροφικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγάλη διάρκεια της ζωής

Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες μιλούν συχνά για τον καλό γάμο τους, όλες τις ευτυχισμένες αναμνήσεις τους και όλες τις όμορφες στιγμές που μοιράζονται μαζί. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, μέσα από τη συμβίωση, έλαβαν συναισθηματική υποστήριξη.

Επιπλέον, σχολιάζουν σχετικά, ότι οι άνθρωποι σήμερα παραιτούνται πολύ εύκολα από οποιαδήποτε σχέση, αγνοώντας πόσο σημαντική είναι η αλληλοϋποστήριξη.

«Το να είσαι ευτυχισμένος παντρεμένος και γενικότερα ευτυχισμένος είναι η θεραπεία για όλες τις ασθένειες», τονίζει ο Dr. Mercola.


Τραφείτε με υγιεινά φαγητά για να νιώσετε καλά και να ζήσετε πολύ

Πολλοί ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει τα 100 χρόνια ζωής λένε ότι αισθάνονται δυνατοί και νιώθουν σαν να είναι 69 ή 79. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που παραμένουν δραστήριοι σωματικά και ψυχικά και έχουν πολλά να μοιραστούν με άλλους ανθρώπους.


Μάθετε να προσαρμόζεστε για μια καλύτερη, ποιοτικότερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Οι άνθρωποι που ζουν καλά, σε μεγάλη ηλικία, είναι συνειδητοποιημένοι και καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν δυσκολίες στην πορεία της ζωής. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι «Η ζωή είναι υπέρ της ζωής» και ότι αυτή συνεχίζεται.

Οι άνθρωποι που προσαρμόζονται εύκολα και «αγκαλιάζουν» οποιαδήποτε αλλαγή με αισιοδοξία τα καταφέρνουν πολύ καλά. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί μέρος της θετικής στάσης προς τη ζωή. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ενθουσιάζονται για νέες ευκαιρίες, αντί να φοβούνται την αλλαγή.

Βοηθήστε τους άλλους

Το να βοηθάς τους άλλους είναι ένας τρόπος να ‘χτίσεις’ σχέσεις και διασυνδέσεις και αυτό σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Η συγκεκριμένη ‘συμφωνία’ με τη ζωή αποτελεί ένα ακόμη κοινό θέμα που μοιράζονται άνδρες και γυναίκες των 100 ετών και άνω.

Το να είσαι ευγενικός και να βοηθάς τους άλλους σου δίνει μια αίσθηση υγιούς σκοπού για τη ζωή, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος. Επιπλέον, είναι ένας τρόπος να παραμείνετε δραστήριοι και παραγωγικοί, μετά τη συνταξιοδότησή σας.

Ουσιαστικά είναι μια κατάσταση win-win για όλους τους εμπλεκόμενους. Το να είσαι μεγαλύτερος και συνταξιούχος συνήθως συνεπάγεται ότι έχεις περισσότερο χρόνο για εθελοντισμό.

Συνεχίστε να μαθαίνετε!

Το βιογραφικό όλων των ηλικιωμένων περιλαμβάνει διαφωτιστικές συμβουλές που συνιστούν μια καλή εκπαίδευση για τους νεότερους, ώστε να τους βοηθήσουν να προχωρήσουν ομαλά και σταθερά στη ζωή τους. Η επιστήμη έχει δείξει ότι τα άτομα με Bachelor, στην πραγματικότητα ζουν περίπου μια δεκαετία περισσότερο από τα άτομα που δεν έχουν κάποιο πτυχίο (From the U.S. Centers for Disease an Control Prevention).

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θα σας προτρέψουν να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε και να μαθαίνετε καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

«Να είστε ασταμάτητα περίεργοι - κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Επίσης σας βοηθά να παραμείνετε αφοσιωμένοι στη ζωή και την αλλαγή της τεχνολογίας, καθώς και των ‘σημείων των καιρών’.

Το μάθημα:

Όταν αποσυνδεόμαστε από τη διανοητική φλυαρία (το παρελθόν, το μέλλον, την ανησυχία, τις προσδοκίες και τις κρίσεις), είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε τη ζωή με μεγαλύτερη προοπτική - τείνουμε να βλέπουμε τις ευκαιρίες, αντί να μεταφέρουμε το βάρος της ανησυχίας και των ψυχικών ‘αποσκευών’.

82 Προβολές0 Σχόλια