top of page

To «Όνειρο Θερινής Νυκτός» των «Χορευτών του Βορρά» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Pas Par Tu προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο στο κοινό της Θεσσαλονίκης το σαιξπηρικό έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» που φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή της Τατιάνας Παπαδοπούλου και των «Χορευτών του Βορρά». Με αφορμή το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου, η Τατιάνα Παπαδοπούλου μας τίμησε με τη συνέντευξή της.


Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού


Οι «Χορευτές του Βορρά» εμπνέονται από το κλασικό σαιξπηρικό έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» το οποίο παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο παραστάσεις στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στις 20.30.

Χάρη στη «μαεστρική» καλλιτεχνική διεύθυνση της Τατιάνας Παπαδοπούλου, η οποία υπογράφει τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία της ευφάνταστης παραγωγής, ερωτικά τρίγωνα, μαγικές παρεμβάσεις, πάθη, ξόρκια, ξωτικά και ανεκπλήρωτοι πόθοι συνθέτουν ονειρικές νύχτες μαγείας που θα σας καθηλώσουν.

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» επιλέχθηκε από τους «Χορευτές του Βορρά» επειδή διακρίνεται από μια σπάνια συμβολική συνδεσιμότητα με το επίσης κορυφαίο σαιξπηρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που χορογράφησαν το 2019. Όπως ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός χορού, έτσι ο Όμπερον και η Τιτάνια συμφιλιώθηκαν με έναν χορό. Υπό αυτήν την έννοια ο κόσμος του χορού είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το σαιξπηρικό σύμπαν, ενώ από όλες τις παραστατικές τέχνες μόνο ο χορός μπορεί να αποδώσει τη μεταμορφωτική δύναμη του έρωτα, την ερωτική φλόγα, τις ανεξέλεγκτες επιθυμίες, καθώς και τα μάταια καμώματα των θνητών.Συνέντευξη της Τατιάνας Παπαδοπούλου


Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το «Όνειρο Θερινής Νυκτός»;

Η επιλογή ήταν τυχαία ή ίσως υποσυνείδητα κατευθυνόμενη. Πάντα έβρισκα το σαιξπηρικό έργο ιδιαίτερα ελκυστικό. Είναι ένας μαγικός χώρος που αγκαλιάζει ήρωες με πάθη . Ίσως η πρόσφατη παραγωγή μας, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», να με κράτησε "παγιδευμένη" στον κόσμο του Σαίξπηρ και να γέννησε νέα ανάγκη για δημιουργία. Ένας κόσμος που είναι πηγή αστείρευτης έμπνευσης και πρόκληση συνεχούς εξερεύνησης. Ένας κόσμος στον οποίο ο χορός λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος και μέσο επικοινωνίας και έκφρασης.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση που θα δούμε;


Πρόκειται για μια παράσταση σύγχρονου χορού. Μια προσαρμογή του θεατρικού έργου του Σαίξπηρ αποδεσμευμένη από την λεκτική φόρμα και μεταφρασμένη στην κίνηση των χορευτών. Το σαιξπηρικό έργο λειτουργεί ως πυρήνας και πηγή έμπνευσης για τη δική μας προσέγγιση. Είναι η πρώτη παραγωγή των «Χορευτών του Βορρά» στην οποία συμμετέχουν χορευτές από το τοπικό δυναμικό της πόλης. Μετά τις ακροάσεις του προηγούμενου Γενάρη διαμορφώθηκε η νέα σύσταση της ομάδας με χορευτές από τη Βόρεια Ελλάδα- κάτι το οποίο επιδίωκα καιρό. Οι έξι χορευτές που εμφανίζονται στη σκηνή καλούνται να ενσαρκώσουν τα σαιξπηρικά σύμβολα, τα πάθη και τις επιθυμίες των ηρώων του σαιξπηρικού έργου, ακροβατώντας ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα .


Πόσα χρόνια μετράνε οι «Χορευτές του Βορρά» και ποιους θεωρείτε σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία τους;

«Οι Χορευτές του Βορρά συστάθηκαν το 1994 -επομένως η πορεία είναι μακρά. Ανάμεσα στους σταθμούς ξεχωρίζω την επιλογή και την εμφάνιση της ομάδας στην 4η και 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μετά από επιλογή από διευθυντές ξένων φεστιβάλ χορού καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Χορού, όπου προβλήθηκε απόσπασμα από τη δουλειά μας . Και εννοείται η πιο πρόσφατη παρουσίαση σε παγκόσμια πρεμιέρα του λαϊκού μπαλέτου του Νίκου Σκαλκώτα - μία σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Τι θέση έχει το όνειρο και η ονειροπόληση στη δική σας ζωή;

Ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους δύο όρους είναι η κατάσταση. Το όνειρο είναι κάτι που βλέπει κανείς κατά την διάρκεια του ύπνου. Δεν ξέρω αν πιστεύω στην ερμηνεία των ονείρων μα είμαι από τους ανθρώπους που ονειρεύονται και συχνά θυμούνται τα όνειρά τους. Εικόνες, συναισθήματα και παραστάσεις που βιώνω στα όνειρά μου λειτουργούν συχνά ως έναυσμα έμπνευσης και δημιουργίας. Η ονειροπόληση από την άλλη είναι η φυγή από την πραγματικότητα, μια συνθήκη που δεν μου ταιριάζει. Είμαι άνθρωπος πρακτικός και η πραγματικότητα δεν με αφήνει εύκολα να δραπετεύσω. Συνηθίζω να αντιμετωπίζω τη ζωή με αποφασιστικότητα και να συγκρατώ τον εαυτό μου να μην ονειροβατεί .Τι προκλήσεις έχει η δημιουργία μίας performance που συνδυάζει τον χορό και τη μουσική με τον ποιητικό λόγο;


Η μεγαλύτερη δυσκολία στη μεταφορά του σαιξπηρικού έργου είναι η απουσία του λόγου, της λεκτικής φόρμας όπως προανέφερα . Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται για ένα εκτενές θεατρικό κείμενο με πολυάριθμους χαρακτήρες. Συνεπώς, η προσαρμογή των χαρακτήρων και της πλοκής στα σώματα των έξι χορευτών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, προσεγγίζοντας το έργο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η παράσταση είναι μια διασκευή του έργου υπό το πρίσμα της προσωπικής ανάγνωσης, ερμηνείας και αισθητικής δικής μου και των συνεργατών μου . Το έργο και οι προεκτάσεις του λειτουργούν σαν σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τη χορογραφία, για όσα θα συμβούν επί σκηνής.


Ποιες ικανότητες διδαχτήκατε ως χορεύτρια οι οποίες σας καθιστούν μια καταξιωμένη χορογράφο;


Τα εφόδια που πήρα μαζί μου στη χορευτική μου πορεία είναι η επιμονή και η συνεχής προσπάθεια με σεβασμό προς το σώμα μου. Είναι το πείσμα και η θέληση, ιδανικά απαραίτητα που επέτρεψαν τις όποιες ικανότητες μου να αναγνωριστούν, να δουλευτούν και να εξελιχθούν. Η εμπειρία από τη χορευτική μου καριέρα μου δίνει τώρα το πλεονέκτημα της ενσυναίσθησης και της βαθιάς κατανόησης και αγάπης για τους χορευτές μου. Τώρα που δεν είμαι ενεργή χορεύτρια ο τρόπος που βιώνω την χορογραφία είναι διαφορετικός και περισσότερο ολιστικός. Οι χορευτές είναι σαν προεκτάσεις του δικού μου σώματος, σαν μέλη του κορμιού μου. Το σώμα μου λειτουργεί σαν πομπός και δέκτης που μπορεί να αισθανθεί την ενέργεια και την καταπόνηση. Δεν είναι τυχαίο που μετά τις πολύωρες πρόβες και πριν από την κάθε παράσταση το σώμα μου αντανακλά τους πόνους των χορευτών μου, μοιράζεται την προσπάθεια, την αγωνία, την κούραση και τον ενθουσιασμό.


Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθείτε ώστε να αναπτύξετε μία χορογραφία;


Τα βήματα που ακολουθώ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις απαιτήσεις τις εκάστοτε παραγωγής, αλλά ο κεντρικός άξονας της μεθοδολογίας μου παραμένει σταθερός. Αφού επιλέξω το έργο οι επόμενες κινήσεις μου είναι η συνάντηση με τη δραματολόγο και τον μουσικό που θα αναλάβει την μουσική. Έπειτα, προχωρώ σε κάποια βασικά κινησιολογικά κομμάτια πριν ακόμα εξηγήσω ακριβώς στους χορευτές μου το έργο, ανιχνεύοντας έτσι τις δυνατότητες τους. Στη συνέχεια μοιράζομαι την προσέγγιση μου και συζητώντας μαζί τους αντλώ ιδέες ενισχύοντας ή και τροποποιώντας την. Και κάπου εδώ η ίδια η πρόβα και η τριβή με το έργο με κατευθύνει προς την τελική προσέγγιση. Η εμπιστοσύνη στη διαδικασία και στους συνεργάτες μου είναι ένας οδηγός που ακολουθώ και με βγάζει πάντα στον προορισμό που επιθυμώ.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη του χορού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και τι θα θέλατε να δείτε μελλοντικά;

Φύσει αισιόδοξη παρακολουθώ αξιόλογους συναδέλφους, χορογράφους και χορευτές που παρουσιάζουν έργο υψηλού επιπέδου με παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν μιλήσω από την πλευρά του δημιουργού και όχι του κοινού, βλέπω φως στα νέα ταλέντα, αισθάνομαι τον αναβρασμό και την ανάγκη για δημιουργία. Μακάρι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες και να δοθεί το κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει η καλλιτεχνική έκφραση, με την παροχή πόρων και εγκαταστάσεων. Μελλοντικά θα ήθελα να δω ακόμη μια, έστω, κλασική σκηνή πέρα από αυτή της Λυρικής και ευελπιστώ να συνεχίσω να παρακολουθώ το αξιόλογο έργο συναδέλφων χορογράφων και χορευτών που ανεβάζουν το επίπεδο, προωθούν και αναδεικνύουν τον πολιτισμό και τις δυνατότητες της Ελλάδας στον καλλιτεχνικό τομέα.