top of page

Psychology | "Positive Mantra in different Times"

«Κανείς δεν μπορεί να πάρει τη χαρά σου»

Θετικά μάντρα που θα σας κάνουν να νιώσετε ισχυροί

σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής σας.

Της Καρολίνας Παππού

Όλοι έχουμε βιώσει τις περιπτώσεις αυτές, όπου η απογοήτευση, το άγχος ή οι αρνητικές αναμασημένες σκέψεις απειλούν να καταστρέψουν την ημέρα μας. Εξαρτάται από εμάς να διορθώσουμε και να ανακτήσουμε τη θετική διάθεση και την παραγωγικότητά μας. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να επαναλάβουμε στον εαυτό μας ένα απλό μάντρα για να ενεργήσει ως μια μικρή υπενθύμιση ότι «όλα θα πάνε καλά».

Υπάρχει πληθώρα ερευνών που υποστηρίζει τη δύναμη και την επιρροή ενός μάντρα στο σώμα και το μυαλό μας.

Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη του 2015, τα μάντρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά, ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν διαλογίζονται τακτικά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν κάποιος επαναλαμβάνει ένα μάντρα, προκαλεί μια σημαντική αλλαγή στη δραστηριότητα του εγκεφάλου του - ειδικά στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για την εσωτερική αξιολόγηση, την περισυλλογή και το νοητική περιπλάνηση ή ονειροπόληση. Όταν οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα μεταξύ των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν ένα μάντρα με εκείνους που δεν το έκαναν, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που χρησιμοποίησαν το μάντρα έφτασαν σε μια βαθιά κατάσταση ψυχολογικής ηρεμίας.

Το παρών άρθρο μοιράζεται τα μάντρα που βοηθούν άνδρες και γυναίκες, από ποικίλους επαγγελματικούς χώρους, να παραμείνουν θετικοί, ακόμη και σε μια κακή μέρα.

«Όλα συμβαίνουν σωστά, σύμφωνα με το πρόγραμμα»

«Είναι το μάντρα που προσκολλάω στην καθημερινότητα μου, καθώς βλέπω τη ζωή να ξετυλίγεται γύρω μου, με περίεργους και συνάμα όμορφους τρόπους. Μπορώ να αντισταθώ ή μπορώ να αρέσω και με κάθε τρόπο, αυτό το μάντρα παραμένει στο μυαλό μου».

Lois Melkonian, Life Coach

«Τα πράγματα δεν γίνονται για εμένα…

Απλώς, συμβαίνουν»

«Όταν έχω μια κακή μέρα, επαναλαμβάνω αυτό το μάντρα στον εαυτό μου. Όταν κάτι πάει στραβά, πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι κάποιος το προκαλεί αυτό σ’ εμάς. Ωστόσο, μερικές φορές είμαστε απλά δέκτες δύσκολων περιστάσεων. Αντί, λοιπόν, να επιτρέψετε στην αρνητικότητα να φτάσει σ’ εσάς, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα πράγματα συμβαίνουν και εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τα διαχειριστείτε. Για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας πρέπει να αποφασίσετε και να επιλέξετε αν επιθυμείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια κατάσταση προς όφελός σας ή να τα παρατήσετε. Όλοι γνωρίζουμε ποια απόφαση θα μας άφηνε πιο ευτυχισμένους στο τέλος της ημέρας».

James Philip, Επιχειρηματίας


«Να θυμάσαι ποιος είσαι»

«Ανακάλυψα ότι όσο πιο σύντομο είναι το μάντρα, τόσο πιο εύκολα απορροφήσιμο γίνεται. Το μάντρα είναι πιο ευεργετικό όταν μπορείτε να το θυμάστε εύκολα. Ο Stephen Hyde είναι επαγγελματίας ποδηλάτης που μοιράστηκε αυτό το μάντρα στο ντοκιμαντέρ, ‘Mindful: Stephen Hyde’. Είναι σύντομο, γλυκό και αποτελεσματικό. Έχω συνδεθεί προσωπικά με αυτό και μου αρέσει να το μοιράζομαι με άλλους».

Julie Westervelt, δασκάλα γιόγκα


«Θα τα καταφέρετε»

«Όταν το πιάτο μου είναι γεμάτο - που είναι τις περισσότερες φορές - το επαναλαμβάνω στον εαυτό μου. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είμαι πλήρως εφοδιασμένη για να καταφέρω ό, τι θέλω να πετύχω. Τίποτα δε θα με εμποδίσει να επιτύχω τους στόχους μου. Μερικές φορές πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε όλα εκείνα τα κίνητρα που χρειάζεται για να συνεχίσετε».

Marla J. Albertie, Life and Career Coach

«Ο τρόπος σου είναι η λύση σου»

«Αυτό το μάντρα με βοηθά, όχι μόνο να παραμείνω θετική, αλλά επίσης να συνειδητοποιήσω ότι έχω τη δύναμη να διαχειρίζομαι τα πράγματα, χωρίς εξωτερική επικύρωση. Επιχειρησιακό ζήτημα προς επίλυση; Θα ‘βουτήξω’ για να ‘πηδήξω’. Θα δουλέψω για να καταλάβω το μάθημα και να αναζητήσω απαντήσεις μέσα μου, να βασιστώ στο ένστικτό μου και να μάθω πώς να το εμπιστευτώ και να το αποδεχτώ. Για εμένα, αυτό το μάντρα είναι τόσο απλό όσο η διαδικασία της αναπνοής: για να αναπνεύσεις θα πρέπει πρώτα να εισπνεύσεις».

Alla Adam, Life and Career Coach

«Αγαπήστε τη ζωή που έχετε»

«Κάνω μια λίστα ψυχικής ευγνωμοσύνης και το επαναλαμβάνω στον εαυτό μου. Σε ηλικία 69 ετών και μετά από 35 χρόνια ως ψυχολόγος, αναγνωρίζω ότι η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη ‘ποτίζουν’ τις διάφορες πτυχές της ζωής μας. Αυτό που ποτίζουμε και τρέφουμε μεγαλώνει. Έτσι, προσπαθώ να αισθάνομαι θετική και ευγνώμων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρώ τους τύπους εμπειριών που θέλω να επεκτείνω και να καλλιεργήσω στη ζωή μου».

Tian Dayton, Ph.D., Συγγραφέας και Ψυχολόγος


«Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Ούτε το καλό και ούτε το κακό».

«Επαναλαμβάνω αυτό το μάντρα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια στρεσογόνων στιγμών, ώστε να μειώσω τα επίπεδα άγχους μου, αλλά και στη διάρκεια καλών στιγμών, ως υπενθύμιση για να ζήσω τη στιγμή».

Sonia Ruivo, Σύμβουλος μάρκετινγκ


«Κανείς δεν μπορεί να πάρει τη χαρά σου».

«Τα μάντρα είναι ένα μαγικό διαλογιστικό όχημα που καταλαμβάνει το συνειδητό μυαλό μας και επιτρέπει στο υποσυνείδητό μας να συνδέεται με την καθολική μας αλήθεια. Αυτό το μάντρα με βοηθάει να διατηρήσω άνθηση και ευθυμία εν μέσω των ταραχωδών κυμάτων της ζωής. Μόλις κατανοήσετε ότι αυτό που νιώθουμε είναι δικό μας, ανεξάρτητα από τις γύρω συνθήκες, μπορούμε να ανακτήσουμε την παντοδύναμη θέληση της οποίας είμαστε όλοι ικανοί - να αισθανθούμε, να εκδηλώσουμε και έτσι να ζήσουμε ό, τι θέλουμε. "

Polo Reo Tate, συγγραφέας, καλλιτέχνης


«Είσαι έξυπνη, ισχυρή γυναίκα. Το έχεις αυτό. "

«Έχω μια αυτοκόλλητη σημείωση που το λέει στον καθρέφτη του μπάνιου μου και το διαβάζω δυνατά στον εαυτό μου κάθε πρωί, πριν από τη δουλειά. Αυτό το μάντρα με βοήθησε σε πολλές δύσκολες στιγμές, όταν ένιωσα ότι ήμουν εντελώς έξω από τη σφαίρα μου. Όσο περισσότερο κοιτάζω τον εαυτό μου ευθεία στα μάτια και επαναλαμβάνω αυτά τα λόγια, τόσο πιο σίγουρη γίνομαι. "

Carrie McEachran, Executive Director


«Η ευτυχία είναι μια επιλογή, όχι μια κατάσταση. Διαλέγω να είμαι ευτυχισμένη."

«Στα 40 μου χρόνια, έχασα το σύζυγό μου από μόλυνση μετά από μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας. Ήμουν πεπεισμένη ότι δεν θα μπορούσα ποτέ ξανά να είμαι ευτυχισμένη. Στη διάρκεια συμβουλευτικών συνεδριών, διδάχτηκα ότι ο διαλογισμός μπορεί να με βοηθήσει να βρω γαλήνη. Ο διαλογισμός με βοήθησε να ανακαλύψω ότι, ενώ δεν μπορούσα να ελέγξω τα συναισθήματα της θλίψης που προκαλούνται από τυχαίες αναμνήσεις, στην πραγματικότητα θα μπορούσα να επιλέξω να είμαι ευτυχισμένη όποτε ήθελα να νιώσω πιο δυνατή. Έτσι, βίωσα την ειρήνη μέσα μου. Σήμερα, επιτρέπω στον εαυτό μου να αισθάνεται λυπημένη και δεν κρίνω αυτό το συναίσθημα ή την ανησυχία για τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από αυτό. Ξέρω ότι μπορώ να επιλέξω να είμαι ευτυχισμένη ξανά».

Raina Casbon-Kelts, Διευθύνων Σύμβουλος

«Εισέρχομαι στη δύναμή μου, ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται κάποιος άλλος»

« Αυτό το μάντρα με βοηθάει να κερδίσω τον πόλεμο ενάντια στα εσωτερικά Gremlins που προσπαθούν να με κάνουν να ντρέπομαι και να κρύβω τα ‘δώρα’ μου. Μου δίνει τη δυνατότητα να εκπέμψω το φως που αισθάνομαι ικανή να έχω, για να λάμψω. Δεδομένου ότι γράφω πολλά ως θεραπεύτρια και προπονήτρια, αυτό το μάντρα είναι παρόν μαζί μου καθημερινά. Νιώθω να με κατακλύζει ένα κύμα θάρρους κάθε φορά που το λέω».

Miriam Racquel (Meryl) Feldman, Σωματική θεραπεύτρια

«Το αύριο είναι μια νέα μέρα»

«Αυτό το μάντρα με έχει συνοδεύσει στη διάρκεια πολλών δύσκολων ημερών. Χρησιμεύει ως απλή υπενθύμιση ότι ‘αυτό, επίσης, θα περάσει’ και μια νέα μέρα θα φέρει νέες ευκαιρίες. Διατηρεί την ελπίδα και το φως ζωντανό.

Μου θυμίζει επίσης τη Scarlett O'Hara και το σθένος της από το κλασικό μυθιστόρημα ‘Όσα παίρνει ο άνεμος’.

Gia Ganesh, Career Coach

OK, next point.

«Έχω λάβει πολλά μάντρα από καθηγητές διαλογισμού και τα απολαμβάνω όλα. Ωστόσο, δημιούργησα το “επόμενο σημείο” ως το καθημερινό μου μάντρα… Και λειτουργεί κάθε φορά. Όταν θέλω να αλλάξω αμέσως την κατάστασή μου, από το άγχος στην ηρεμία, το λέω στον εαυτό μου. Δεν λειτουργεί μόνο για εμένα - αλλά λειτουργεί και για όσους είμαι μαζί εκείνη τη στιγμή. Αυτό το μάντρα προέκυψε όταν έκανα μαθήματα τένις. Κάθε φορά που μου έχανα τη μπάλα βογκούσα. Ο προπονητής μου, μου είπε, ‘Dianne, δεν μπορεί να παθαίνεις μίνι κατάθλιψη κάθε φορά που χάνεις τη μπάλα. Βάλε τη ρακέτα σου πίσω, περίμενε την επόμενη μπάλα και άφησε τον εαυτό σου να ταλαντευτεί’. Για εμένα αυτό σήμαινε: ‘OK, next point’.

‘Προχώρησε στην επόμενη στιγμή, Dianne. Κάθε στιγμή είναι φρέσκια και καινούργια’.

Dianne Collins, συγγραφέας