top of page

Psychology |Τι είναι τα συναισθηματικά hangover;

Τι είναι τα συναισθηματικά hangover;

Τα συναισθηματικά hangover αποτελούν πλέον ένα συχνά εμφανιζόμενο φαινόμενο. Συνήθως εκδηλώνονται έπειτα από ένα τρομερό ή τραυματικό συμβάν. Πώς μπορείτε να τα θεραπεύσετε;

Της Καρολίνας Παππού

Κοινωνική Ψυχολόγος – Master Theta Healer

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει και έρθει αντιμέτωποι με την… ‘κόλαση’ ενός φριχτού πονοκεφάλου, εξαιτίας κάποιας δραματικής νύχτας, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το επόμενο πρωινό ξυπνάμε νιώθοντας αργοκίνητοι, έχουμε ζαλάδες, ναυτία, ευαισθησία στο φως ή τους θορύβους. Αλλά… δεν είναι μόνο το αλκοόλ που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε αποσυντονισμένοι την επόμενη ημέρα. Τα συναισθήματα μπορούν να έχουν αντίστοιχο εξουθενωτικό αποτέλεσμα σε ψυχοσωματικό επίπεδο.

Τι είναι λοιπόν ένα συναισθηματικό hangover;

Το συναισθηματικό hangover εμφανίζεται και εξελίσσεται ύστερα από ένα επώδυνο ή τραυματικό συμβάν. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί μετά από μια έντονη διαφωνία, μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά ή τη διάλυση μιας φιλικής ή συντροφικής σχέσης. Ωστόσο, εξίσου επιβαρυντικά είναι και τα συναισθηματικά hangover που συμβαίνουν συνήθως μετά από μια κουραστική μέρα "peopling". Η συγκεκριμένη αγγλική λέξη, σύμφωνα με το Urban Dictionary, έχει την ακόλουθη ερμηνεία: Πρόκειται για τη δυνατότητα να ανεχτείτε τους ανθρώπους και την ανόητη συμπεριφορά τους, καθώς και τη δική σας σ’ ένα δημόσιο περιβάλλον. Για να συμμετάσχετε κι εσείς πρέπει να είστε σε θέση να παραμείνετε συνετοί, παρά την προφανή ανοησία κάποιου ατόμου ή και την έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων.


Η υποχρεωτική κοινωνικοποίηση προγραμματισμένων καθηκόντων, που συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή ή εβδομαδιαία ατζέντα, συνεπάγεται ένα στρεσογόνο τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών. Επιπλέον, οι δραματικές παγκόσμιες εξελίξεις καθιστούν την πλειοψηφία ανδρών, γυναικών και αναπόφευκτα και των παιδιών να αγωνίζονται ενάντια στην καταπολέμηση του κοινωνικού άγχους.

Πλέον, ακόμη και η καθημερινή έξοδος από το σπίτι αποτελεί μια αγχώδη διαδικασία. Έτσι αρκετοί όταν επιστρέφουν στο σπίτι νιώθουν συναισθηματικά… συντετριμμένοι. Οι θολές σκέψεις για το μέλλον και τα συγκεχυμένα συναισθήματα είναι πολύ πιθανόν να σας κάνουν να νιώθετε αποστραγγισμένοι από ενέργεια, εξαντλημένοι και ευμετάβλητοι όσον αφορά στις διακυμάνσεις των διαθέσεών σας. Συχνοί είναι και οι πόνοι στις αρθρώσεις και τα οστά, ως ψυχοσωματικές καταγραφές των άνωθεν κοινωνικών καταστάσεων.

Όπως γράφει ο Δρ Judith Orloff, συγγραφέας του The Empath's Survival Guide, Psychology Today, οι συναισθηματικές απολύσεις είναι το «ενεργητικό υπόλειμμα που έχει απομείνει από την αλληλεπίδραση» και χωρίς διέξοδο, αυτή η ενέργεια επηρεάζει τη σωματική σας ευεξία. Μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε κουρασμένοι, πνευματικά θολωμένοι ή μέχρι και άρρωστοι.

Ωστόσο, το να γνωρίζετε το ζήτημα δεν κάνει καλύτερη τη δεδομένη κατάσταση. Δεν καθιστά ευκολότερη την περίπτωσή σας και το "επακόλουθο" είναι ακόμη δυσκολότερο στη διαχείρισή του. Αλλά, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που λειτουργούν αποτελεσματικά όταν ασχολείστε με τους συναισθηματικούς πονοκεφάλους σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρνητική ενέργεια αναπτύσσεται από τοξικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Ίσως οι γονείς σας να νιώθετε ότι σας μισούν, χωρίς λόγο ή μπορεί να αντιμετωπίζετε το ρατσισμό ή την αδικία στη δουλειά σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αυτή η αρνητικότητα μπορεί εύκολα να προκαλέσει συναισθηματική απόλυση ή μέχρι και κατάθλιψη. Συνιστάται να μιλάτε με έναν αξιόπιστο φίλο ή θεραπευτή αντί να κρατάτε υπερβολική αρνητικότητα μέσα σας.Αντιμετωπίστε τα συμπτώματά σας

1.Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την ευημερία σας. Καταναλώστε, λοιπόν, ένα υγιεινό γεύμα και αποφύγετε τροφές που προκαλούν άγχος. Καταναλώστε σε καθημερινή βάση λαχανικά και φρούτα. Αυτά θα βελτιώσουν τη σωματική σας υγεία και, κατ 'επέκταση, την ψυχική υγεία. Επιπλέον, ορισμένα ροφήματα όπως ο καφές, η σοκολάτα και το πράσινο τσάι προκαλούν υπερδιέγερση και άγχος, επιδεινώνοντας τα συναισθηματικά hangover. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι θα ξεχάσουν τα προβλήματά τους με το ποτό, επειδή αρχικά βοηθάει στη να χαλάρωση. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν μόνο σε ένα μεγαλύτερο συναισθηματικό κενό. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε όταν παλεύετε με μια συναισθηματική κατάπτωση είναι να χάσετε την ισορροπημένη βιοχημεία του εγκεφάλου σας. Το ευάλωτο μυαλό σας χρειάζεται πολλά υγιεινά τρόφιμα, ώστε να ανακάμψει από μια στρεσογόνα περίοδο.


2.Άσκηση

Τα οφέλη της ψυχικής υγείας από την άσκηση είναι γνωστά. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο The Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry, η σωματική δραστηριότητα είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα ή απαισιόδοξες σκέψεις. Χορέψτε, περπατήστε, τρέξτε ή κάντε μια βόλτα στη φύση.


3. Εξερευνήστε τη φύση

Η επαφή με τη φύση έχει αδιαμφισβήτητα θεραπευτικές ιδιότητες. Πηγαίνετε για πεζοπορία. Βυθιστείτε στην αγνότητα της φύσης. Αναπνεύστε τον καθαρό αέρα. Ακούστε τους ήχους των πουλιών και του αέρα. Έρευνες δείχνουν ότι η ύπαιθρος μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σου. Ερευνητές του πανεπιστημίου Stanford ανακάλυψαν πρόσφατα ότι μία βόλτα στο δάσος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Σύμφωνα με παρόμοια έρευνα άτομα που ζουν σε προάστια έχουν 20% λιγότερο άγχος και 40% καλύτερη διάθεση, σε σχέση με όλους εκείνους που μένουν στην πόλη.

Μία ακόμη σχετική έρευνα του 2015 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, κατέληξε ότι μία βόλτα στο πάρκο μπορεί να μειώσει την πνευματική κούραση και να σε αποφορτίσει. Ακόμα και αν έχεις περπατήσει μόλις μισό χιλιόμετρο. Αν έχεις λοιπόν κάποιο πάρκο κοντά στο σπίτι ή το γραφείο σου κάνε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Ακόμα και μία γρήγορη βόλτα θα σε αναζωογονήσει και θα σε βοηθήσει να είσαι πιο συγκεντρωμένος στη δουλειά σου ή πιο χαρούμενος επιστρέφοντας σπίτι.

4.Διαβάστε ή διαλογιστείτε

Είναι επιτακτική ανάγκη, εφόσον βιώσετε μια συναισθηματικά εξαντλητική εμπειρία, να αναζητήσετε συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε νέες πτυχές του εαυτού σας. Η ανάγνωση ενός βιβλίου και ο διαλογισμός αποτελούν εξαιρετικές μεθόδους ενδοσκόπησης.

5. Πιείτε πολύ νερό ή χυμούς


Η θλίψη και ο θυμός μπορεί κυριολεκτικά να αποστραγγίζουν τον οργανισμό σας. Χάνετε πολύ ιδρώτα η… δάκρυα, προσπαθώντας να ελέγξετε όλα τα δύσκολα συναισθήματα που θολώνουν το πνεύμα και δυσκολεύουν τη ζωή σας; Πρέπει να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας πίνοντας πολύ νερό ή φρέσκους χυμούς.

6. Ξεκουραστείτε

Μην κάνετε απολύτως τίποτα όταν βιώνετε ένα συναισθηματικό hangover και ειδικά όταν νιώθετε έντονους πονοκεφάλους, που προήλθαν από κάποιο τραυματικό γεγονός. Ο ύπνος έχει θεραπευτικές ιδιότητες τόσο για το σώμα, όσο και για την ψυχή.


7. Να είστε κοντά στους ανθρώπους που αγαπάτε

Πηγαίνετε να επισκεφτείτε έναν φίλο ή κάποιο αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σας. Η υποστήριξη των ανθρώπων που αγαπάτε διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την ψυχοσωματική σας υγεία. Συζητήστε τα προβλήματά σας και ζητήστε τους μια νέα προοπτική, καθώς και συμβουλές. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

8. Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα μιας συναισθηματικής αναστάτωσης μπορεί να αντικατοπτρίζουν αυτά της κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών ασθενειών, συχνά είναι δύσκολο για το παθών άτομο να βρει από μόνο του τη θεραπευτική λύση.

Ένας ψυχολόγος ή ένας ενεργειακός θεραπευτής θα βοηθήσει ώστε να απαντήσετε σε ψυχικά ή πνευματικά αδιέξοδα. Τα καλά νέα είναι ότι με τον χρόνο, την υπομονή και τη συστηματική αυτο-φροντίδα θα νιώσετε καλύτερα. Η σωματική και συναισθηματική εξάντληση θα περάσει, αλλά εν τω μεταξύ, να είστε επιεικής με τον εαυτό σας και να του συμπεριφέρεστε, όπως θα κάνατε για έναν αγαπημένο σας φίλο.

9. Ελάτε σε επαφή με τη δημιουργικότητά σας

Η διοχέτευση των συναισθημάτων σας σε μια δημιουργική διέξοδο μπορεί να σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε αρνητικές σκέψεις. Επενδύστε λοιπόν το πνεύμα και τα συναισθήματά σας σε οτιδήποτε μπορεί να προσθέσει ανάλαφρο ή παιχνιδιάρικο κλίμα στην καθημερινότητά σας. Μπορείτε να ακολουθήσετε μαθήματα χορού, ζωγραφικής, κεραμικής, μαγειρικής κ.λπ.