top of page

Kama muta: Ένα από τα πιο θαυμάσια συναισθήματα της ζωής

Kama muta: Ένα από τα πιο θαυμάσια συναισθήματα της ζωής

Όταν οι άνθρωποι νοιώθουν αποκλεισμένοι, απομονωμένοι, ευάλωτοι, ευπαθείς, φοβισμένοι ή απελπισμένοι το “Kama muta” μπορεί να λειτουργήσει αστραπιαία ως ένας συνδετικός κρίκος με θετικά συναισθήματα που εκρήγνυνται…

Της Καρολίνας Παππού


Στα Σανσκριτικά “Kama muta” σημαίνει «Συγκινημένος/η από αγάπη».

Πρόκειται για έναν νέο όρο που περιγράφει το θερμό, ασαφές συναίσθημα που όλοι έχουμε βιώσει σε ποικίλες στιγμές της ζωής μας.

Ψυχολόγοι και ανθρωπολόγοι, μόλις πολύ πρόσφατα, προσπάθησαν να προσδιορίσουν και να ονομάσουν ένα από τα πιο συγκλονιστικά και θαυμάσια συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος σε περιστάσεις, όπως όταν ξαναβρίσκει αγαπημένα του πρόσωπα, όταν κατακτάει η ομάδα του έναν σημαντικό τίτλο ή όταν μια μητέρα κρατάει το νεογέννητο μωρό της για πρώτη φορά στην αγκαλιά της.

Η ευρεία έρευνα που πραγματοποίησε μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες, με συμμετοχή μεγαλύτερη από 10.000 άτομα από 19 διαφορετικές χώρες, κατέληξε στο πόρισμα του νέου όρου “Kama muta”, δανεισμένου από τα αρχαία σανσκριτικά που σημαίνει «Συγκινημένος/η από αγάπη».

Τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας έρευνας συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο με τίτλο “Kama Muta: Discovering the Connecting Emotion”.


Η διάρκειά του είναι πολύ μικρή (ένα με δύο λεπτά). Ωστόσο η έντασή του είναι μεγάλη και συνοδεύεται από συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις όπως ένα ασαφές, αλλά θερμό συναίσθημα στο στέρνο, μούσκεμα των ματιών ή και δάκρυα, κόμπος στο λαιμό, ανατριχίλες.

Γυρίζοντας το βίντεο του μυαλού σας πίσω στο χρόνο σίγουρα θα θυμάστε συγκεκριμένες στιγμές που νιώσατε ‘πνιγμένοι’ από ευτυχία, κλάψατε από χαρά ή βιώσατε ρίγη συγκίνησης!

Το Kama muta συνδέεται επίσης με την ξαφνική αίσθηση της ενωτικής αγάπης, του αισθήματος ότι είμαι μέρος ενός συνόλου και ανήκω κάπου ή της ένωσης - με ένα άτομο, μια οικογένεια, μια ομάδα, ένα έθνος, τη φύση, τον κόσμο, τον Θεό ή ένα… γατάκι.

Το Kama muta είναι αναγνωρίσιμο μέσα από έξι συνυπάρχοντα χαρακτηριστικά:

1. Προκαλείται από την ξαφνική εντατικοποίηση και ενδυνάμωση του κοινού μοιράσματος συναισθημάτων - δηλαδή από την ξαφνική «αγάπη» ή την καλοσύνη. Αν και σχετίζεται στενά με την αγάπη δεν είναι το ίδιο. Η αγάπη αποτελεί ένα συναίσθημα μικρής ή μεγάλης διάρκειας, ενώ το Kama muta είναι η στιγμιαία αίσθηση που εκδηλώνεται κι εκφράζεται μαζί με τη σπίθα της αγάπης – πλατωνικής, ρομαντικής ή και θρησκευτικής. Μπορεί να συσχετίζεται με ένα άτομο, με μια οικογένεια, με μια ομάδα, με μια κοινότητα ή με όλο τον κόσμο.

2. Είναι σύντομο (συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό ή δύο, αν και μπορεί να επαναληφθεί με γρήγορη διαδοχή). Για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί μια αυθόρμητη εκδήλωση ευγνωμοσύνης η οποία προέρχεται από μια αναπάντεχη πράξη τρυφερότητας.

3. Σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο άλλων, αρνητικών συναισθημάτων.

4. Όταν είναι έντονο, συχνά συνοδεύεται από το ίδιο σύνολο φυσικών αισθήσεων: ένα ζεστό, ασαφές συναίσθημα στο κέντρο του στήθους, υγρά μάτια ή δάκρυα, πνίξιμο στο λαιμό, ρίγη ή ανατριχίλες και συχνά ένα χαμόγελο και μια εκπνοή ανακούφισης που κορυφώνεται με τα γνωστά αυθόρμητα επιφωνήματα «Ουφφφ» ή «Αχχχ»!

5. Ενθαρρύνει την αφοσίωση και την ευσπλαχνία για το κοινό μοίρασμα δραστηριοτήτων (π.χ. φιλανθρωπικός σκοπός) και είναι επίσης γνωστή ως "αγάπη καλοσύνης".

6. Ανάλογα με τη γλώσσα και το περιεχόμενο, συχνά χαρακτηρίζεται με τους όρους που αναφέρονται παραπάνω.
Όπως τονίζει ο ψυχολόγος – ανθρωπολόγος Alan Fiske στο βιβλίο “Kama Muta: Discovering the Connecting Emotion”: «Έχουμε διεξαγάγει έρευνα παρατήρησης σε εκκλησίες και τζαμιά, σε αίθουσες ποίησης και αρχαιολογικών μνημείων, σε προγράμματα Ανώνυμων Αλκοολικών και περιστατικά Διατροφικών Διαταραχών, σε κέντρα γεννήσεων με νέους γονείς. Έχουμε διερευνήσει εκατοντάδες ιστορικές πηγές και εκατοντάδες εθνογραφίες από διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο». Ο ίδιος τονίζει τα παρακάτω: «Όπου και αν κοιτάξουμε, σε μυριάδες περιβάλλοντα και πολιτισμούς, βρήκαμε το ίδιο μοτίβο: Το Kama muta και τα έξι χαρακτηριστικά του επαναλαμβάνονται διαρκώς με την προβολή βίντεο αιφνίδιας σύνδεσης ή καλοσύνης, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένα συναίσθημα».

Αυτό το συναίσθημα είναι παντού, γύρω μας. Οι αναρτήσεις στα social mediaπου προκαλούν ισχυρή αίσθηση Kama mutaσυχνά γίνονται viral, όπως για παράδειγμα, χαριτωμένα γατάκια και κουτάβια. Η δημοτικότητα ορισμένων βιβλίων (ειδικά συναισθηματικών μυθιστορημάτων) και ταινιών (ιδιαίτερα ρομαντικών κωμωδιών) συχνά οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο Kama muta που προκαλούν. Επιπλέον, πολλά είδη μουσικής το προκαλούν με πολλούς τρόπους, όπως και ορισμένες εμπειρίες της ενότητας του ανθρώπου με τη φύση. Φαίνεται να είναι ένα καθολικό συναίσθημα, παρόν σε διάφορους πολιτισμούς, στη διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου.

Πολλές κοινωνικές πρακτικές έχουν εξελιχθεί πολιτιστικά μέσω της ικανότητάς τους να προκαλούν αυτό το ελκυστικό συναίσθημα. Όσο περισσότερο μια μορφή λατρείας, ένας τύπος μουσικής ή μια αφήγηση προκαλεί Kama muta, τόσο περισσότεροι άνθρωποι το αναζητούν, το λένε σε άλλους και το αναπαράγουν. Όταν μια ταινία Pixar, μια τελετή γάμου, ένα ποίημα ή μια φωτογραφία προκαλούν Kama muta, εξαπλώνονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Οι ιεροκήρυκες, οι ρήτορες, οι δημιουργοί διαφημιστικών κειμένων και οι πολιτικοί σύμβουλοι που μπορούν να δημιουργήσουν πεδία τα οποία πραγματικά προκαλούν Kama muta, τότε είναι πιο επιτυχημένοι από εκείνους που δεν μπορούν. Οι θρησκευτικές πρακτικές που προκαλούν Kama muta πιθανώς προσελκύουν περισσότερους πιστούς.

Όταν οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι και ευάλωτοι, αποκλεισμένοι και αγωνιζόμενοι, το Kama muta μπορεί να γίνει η ‘μαγιά’ επανασύνδεσης. Οι ασθενείς που αισθάνονται Kama muta με τους ψυχοθεραπευτές τους φαίνεται να γίνονται πιο προσηλωμένοι στη θεραπεία τους. Οι εθισμένοι που αντιμετωπίζουν Kama muta σε συναντήσεις υποστηρικτικής θεραπείας μπορεί να αισθάνονται αυξημένη δύναμη δέσμευσης, ώστε να παραμείνουν νηφάλιοι. Επιπλέον, οι μετανάστες που βιώνουν την εμπειρία του Kama muta, με άτομα από τη χώρα υποδοχής τους, προσαρμόζονται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα σε μια ξένη κουλτούρα.

Ακόμα και μια μικρή, απροσδόκητη πράξη καλοσύνης προκαλεί το Kama muta: ένα συμβολικό δώρο, μια αγκαλιά, μια πρόσκληση για να γευματίσετε, μια επίσκεψη σ’ έναν ασθενή κάποιου νοσοκομείου, μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία και την ψυχοσωματική υγεία.

Το Kama muta κινεί τον κόσμο!We’ve made it quick and convenient for you to manage your blog from anywhere. In this blog post we’ll share the ways you can post to your Wix Blog.


#bloggingtips #dancelove

87 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων