top of page

Interview | Natasa Frantzi «Ο χορός είναι ένα πανέμορφο δώρο για όποιον το έχει»


Νατάσα Φραντζή: «Ο χορός είναι ένα πανέμορφο δώρο για όποιον το έχει».

Η Νατάσα Φραντζή ιδρύτρια της ομάδας χορού LaVerita Dance Company, με έδρα της το Βέλγιο, βραβεύτηκε ως η καλύτερη νέα χορογράφος στη Γαλλία από το Centre Culturel Balavoine (2015), πήρε μέρος στα ετήσια βραβεία χορού για το 2014 στην Eλβετία, καλεσμένη από το Konzert TheaterBern, καθώς επίσης έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Γερμανία (Νo Ballet) και το Ισραήλ (Machol Shalem). Στις επόμενες ημέρες η Νατάσα Φραντζή θα βρίσκεται μαζί μας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 3D International Balletand Contemporary Summer Workshop που φιλοξενείται αυτό τον καιρό στη ΧΑΝΘ.

Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού

Είστε ιδρυτικό μέλος της La Verità Dance Company. Μιλήστε μας για τη δημιουργία της ομάδας σας και ποιοι είναι οι στόχοι αυτής;

H La Verita dance company δημιουργήθηκε στο Βέλγιο 10 χρόνια πριν. Ήταν μία απόφαση που πήραμε μαζί με τον Αλέξη Κυριακούλη φεύγοντας από την Ελλάδα, ένα κοινό όνειρο που είχαμε, να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω καλλιτεχνικά και να εκφραστούμε μέσα από τα έργα μας. Οι στόχοι της ομάδας είναι να μοιραστεί αυτή την όμορφη τέχνη του χορού που έχει τόσα πολλά πρόσωπα για να μιλήσει, να επικοινωνήσουμε τους προβληματισμούς μας και να αγγίξουμε όσο μπορούμε τις ψυχές αυτών που μας κάνουν την τιμή να μας παρακολουθήσουν.

Ποιο είναι το απόσταγμα της θητείας σας στο χορό μέχρι σήμερα;

Ο χορός είναι μια πολύ δύσκολη και σκληρή τέχνη, τόσο σωματικά αλλά και ψυχικά και ταυτόχρονα ένα πανέμορφο δώρο για όποιον το έχει. Ατελείωτη δουλειά, πολλές λύπες αλλά και μεγάλες χαρές. Μια ισορροπία περίεργη να διαχειριστείς ως επάγγελμα αυτό που κάνεις για ευχαρίστηση, μη παραμελώντας την ιδιότητα της τέρψης. Όταν χορεύω αισθάνομαι άρα υπάρχω, αλλιώς απλά κινούμαι. Και τόσα άλλα...

Πιστεύετε ότι το μπαλέτο χρειάζεται ένα καινούργιο λεξιλόγιο προκειμένου να επιβιώσει κατά τον 21ο αιώνα;

Πιστεύω στην τεχνική. Η βάση είναι βάση και δεν αλλάζει. Ο τρόπος διδασκαλίας και μετάδοσης της τεχνικής είναι αυτό που πρέπει να προσαρμόζεται στην εποχή μας και που ήδη κατά τη γνώμη μου γίνεται. Ίσως και πολύ περισσότερο μερικές φορές από όσο χρειάζεται.Χρειάζεται μία ισορροπία στην διατήρηση της βάσης,όπως αυτή δημιουργήθηκε και ταυτόχρονα στον εκσυγχρονισμό της, έτσι ώστε και να μην χαθεί αλλά και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χορευτή στο σήμερα.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στο χορό;

Το ότι δεν έχει κανένα απολύτως όριο.

Ποιοι μέντορες σας ενέπνευσαν στην πορεία σας και με ποιους τρόπους;

Δεν μπορώ να πω πως υπήρξαν συγκεκριμένα ένα - δύο άτομα. Με τον κάθε χορογράφο που δούλεψα, με όλους τους δασκάλους που είχα και εξακολουθώ να έχω μέχρι σήμερα, πάντα φροντίζω να παίρνω κάτι. Μπορεί να λέγεται πληροφορία ή έμπνευση, όπως και να έχει όλα αυτά ασκούν την επιρροή τους έτσι και αλλιώς σε αυτό που είμαι. Έτσι θα ήταν άδικο να πω έναν, αλλά όλους αυτούς που βρέθηκαν και θα βρεθούν στην πορεία μου.

Στο πλαίσιο του 3D International Ballet andContemporary SummerWorkshop τι ακριβώς θα διδάξετε στους συμμετέχοντες;

Θα διδάξω αυτοσχεδιασμό, μία από τις πιο δύσκολες αλλά και πιο διασκεδαστικές τεχνικές χορού, γιατί έχει να κάνει με το τι έχει να μας πει τελικά ο κάθε χορευτής σαν δημιουργός του εαυτού του. Θα μάθουμε βασικά εργαλεία που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή μας ζητηθεί, είτε σαν μονάδες ή ομάδες, όπως επίσης και θα ασχοληθούμε με το πως προβάλουμε τον εαυτό μας στο κοινό με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.Θα ανακαλύψουμε τον προσωπικό λόγο που έχει ο καθένας από εμάς για να τον κάνει να ασχολείται με την τέχνη του χορού.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΦΡΑΝΤΖΗ

Η Νατάσα Φραντζή είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2002).

Ως μέλος της Hellenic Dance Company έχει χορέψει ρεπερτόρια των Ultima Vez, Richard Alston και MartinLaurence, καθώς επίσης έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού όπως τις: Unterwegstheater (Germany), Compagnie HybridBud Blumenthal (Belgium), «Χορευτές», Λάθος Κίνηση, Αμάλγαμα κ.ά.

Ιδρύτρια της ομάδας χορού La Verita Dance Company, με έδρα της το Βέλγιο, βραβεύτηκε ως η καλύτερη νέα χορογράφος στη Γαλλία από το Centre Culturel Balavoine (2015), πήρε μέρος στα ετήσια βραβεία χορού για το 2014 στην Eλβετία, καλεσμένη από το Konzert Theater Bern, καθώς επίσης έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Γερμανία (Νo Ballet) και το Ισραήλ (Machol Shalem).

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, όπως Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Κύπρο, Ισραήλ, Τσεχία, Κορέα, Ισπανία.

157 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων