top of page

Dance News |Returning Back to the Dance School


Ομαλή… προσγείωση στην αίθουσα χορού!

Μετά από μερικές εβδομάδες απομάκρυνσης από τις αίθουσες, πολλές χορεύτριες και χορευτές επιστρέφουν πίσω στη βάση τους. Ωστόσο, η μετάβαση από το σπίτι στη σχολή χορού απαιτείται να γίνει ομαλά, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα ή τραυματισμοί.

Της Καρολίνας Παππού

Η επιστροφή στο μπαλέτο, το μοντέρνο ή το σύγχρονο, μετά από ένα διάλειμμα, αποτελεί πάντα μια νέα εμπειρία γεμάτη προκλήσεις. Άλλωστε αυτή είναι και η φύση του χορού. Είναι ένα μείγμα συναισθημάτων που εκφράζονται μέσα από το σώμα και το πνεύμα. Έτσι, είναι αυτονόητο ότι η φυσική προετοιμασία αποτελεί το Α και το Ω για την ομαλή… προσγείωση στις αίθουσες.

Το σώμα σας μπορεί να αισθάνεται μη ανταποκρινόμενο

Η σωματική σας διάσταση, σίγουρα, θα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που είχατε πριν το διάλλειμα. Ωστόσο, ευτυχώς η μυϊκή δύναμη είναι καταπληκτική, χάρη στη μνήμη που διαθέτει. Ο εγκέφαλός σας θα στείλει τα ίδια σήματα στους μύες σας, σχετικά με το κινησιολόγιο που ακολουθούσατε μέχρι και το τελευταίο σας μάθημα. Οι μύες σας, από την άλλη πλευρά, δεν θα ανταποκρίνονται ακριβώς όπως τους θυμάστε και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Η συστηματική πρακτική και συμμετοχή στα μαθήματα, σε συνδυασμό με την εξάσκηση της δύναμης, είναι εφικτό να ξαναχτιστούν. Η νέα μυϊκή μνήμη θα αντικαταστήσει την παλιά και η χαρά της κίνησης των ασκήσεων μιας τάξης χορού θα τροφοδοτήσει την ψυχή σας.

Είναι ζωτικής σημασίας να είστε εύστροφη/ος σχετικά με το πώς επιστρέφετε στο στούντιο: Θα πρέπει να είστε πειθαρχημένη/ος ώστε να αντισταθείτε στην επιθυμία να υπερβάλλετε περνώντας όλη μέρα, κάθε μέρα στην αίθουσα.


Δείτε πώς μπορείτε να επιστρέψετε στην τάξη με ασφάλεια, είτε είστε έξω από το στούντιο για μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες.

Στο πρώτο σας μάθημα πιθανότατα θα αισθανθείτε εκπληκτικά και ταυτόχρονα παραπλανητικά εξηγεί η Kay Sandel, επίκουρη καθηγήτρια μπαλέτου, ανατομίας και παιδαγωγικής χορού στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα Σίτι. «Οι μύες σας έχουν χαλαρώσει — είναι ξεκούραστοι και έτοιμοι να δουλέψουν ξανά για εσάς. Θα μπείτε στον πειρασμό να κάνετε περισσότερα από όσα πρέπει.


Οι μύες σας μπορεί να αισθάνονται αναζωογονημένοι, αλλά κατά τη διάρκεια του διαλείμματος έχουν επίσης χάσει έναν βαθμό δύναμης και προετοιμασίας», υπογραμμίζει η Sandel και συμπληρώνει: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στα πρώτα μαθήματα είναι ο τραυματισμός της πλάτης, των γονάτων ή των αστραγάλων, όταν προσγειώνεστε μετά από μεγάλα άλματα. Ακόμα κι αν έχετε ακολουθήσει μαθήματα Γιόγκα ή Pilates κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, το σώμα σας πιθανότατα δεν έχει βιώσει την πίεση της βαρύτητας στα Grand Allégro - που σημαίνει ότι οι μύες των ποδιών σας μπορεί να μην είναι έτοιμοι να σας συγκρατήσουν, όπως συνήθως».

Η Sandel συνιστά να προετοιμάσετε για τον εαυτό σας ένα χρονοδιάγραμμα, κατά προσέγγιση:

1) Αυξήστε σταδιακά τη δραστηριότητά σας από το ένα μάθημα στο άλλο.

2) Βεβαιωθείτε ότι τα μικρά σας άλματα είναι σταθερά και δυνατά, πριν επιχειρήσετε μεγάλα άλματα.

3) Κατά τη δεύτερη εβδομάδα, αυξήστε σταδιακά τη δραστηριότητά σας. Μέχρι την τρίτη εβδομάδα, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στο κανονικό σας πρόγραμμα και έως την τέταρτη, θα πρέπει να έχετε επανέλθει στο συνηθισμένο εαυτό σας - και πιθανότατα ακόμη πιο δυνατά, καθώς οι μύες σας θα ανανεωθούν.

Για μερικούς χορευτές, οι χρονικοί περιορισμοί διευκολύνουν την επιστροφή στην τάξη ώστε να επιτευχθεί αργά και με ασφάλεια. «Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είχατε μια σταδιακή επαναφορά στο χορό», εξηγεί η Carol Holyoke, φυσιοθεραπεύτρια στο PhysioArts και το Juilliard School στη Νέα Υόρκη. «Μπορείτε να προσεγγίσετε τις πρώτες δύο εβδομάδες ως διαδικασία προσαρμογής, εξασφαλίζοντας τη σταδιακή μετάβαση, έτσι ώστε να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς».

Η υπομονή φέρνει ανταμοιβές

Η διαδικασία ενδυνάμωσης και επαναπροσδιορισμού της τεχνικής θα γίνει σταδιακά. Η υπομονή αποτελεί την αρετή που θα σας ανταμείψει στην πορεία. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να μην θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες στη διάρκεια των πρώτων ημερών. Δώστε στο σώμα σας το χρόνο που του χρειάζεται για να επανασυνδεθεί με την κλασική τεχνική. Εργαστείτε λογικά και «εντός του εύρους σας» και στην πορεία θα παρατηρήσετε μικρές βελτιώσεις, μετά από κάθε μάθημα. Είναι ζωτικής σημασίας να αφαιρέσετε από το μυαλό σας τις εξωπραγματικές προσδοκίες και ταυτόχρονα να αφήσετε τις τις απογοητεύσεις πίσω. Το πιο σημαντικό είναι να απολαύστε την πολυτέλεια του χορού στη ζωή σας ξανά!

Η Julie Green, φυσιοθεραπεύτρια του Pennsylvania Ballet, προτείνει ορισμένες συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν για να επανέλθουν οι μαθητές σε φόρμα, γρήγορα και με ασφάλεια.

«Ξεκινήστε με ένα μάθημα την ημέρα, προτού καταδυθείτε στο πλήρες πρόγραμμά σας.

Δεδομένου ότι τα μαθήματα χορού είναι συνήθως αναερόβια, η διασταυρούμενη προπόνηση μπορεί πραγματικά να στείλει τους μαθητές πίσω στην τάξη σε καλύτερη καρδιαγγειακή κατάσταση από ό, τι όταν σταμάτησαν. Επιπλέον, η διαφορετική χρήση του σώματος δίνει στους μύες εξτρά εργασία και τους βοηθάει να ανακάμψουν γρηγορότερα.

Όταν οι χορευτές επιστρέψουν σ’ ένα αυστηρό πρόγραμμα, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα πολλών εβδομάδων, μπορούν να αισθάνονται άκαμπτοι, αδύναμοι και να στερούνται αντοχής.

«Η σταδιακή αναπροσαρμογή είναι σημαντική», τονίζει η Green. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μάθημα μπαλέτου.

Αφού υπολογίζει την ενέργεια των χορευτών, η Green, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την ένταση της τάξης στο 60% την πρώτη μέρα. Επιπλέον, τονίζει: «Αφιερώστε 10 λεπτά για να τεντώσετε ή να κάνετε cooldown. Μετά από κάθε μάθημα, ιδανικό για αποκατάσταση είναι ένα ζεστό μπάνιο. Πολύ βοηθητικό είναι το ξάπλωμα με τη στήριξη των κουρασμένων ποδιών στον τοίχο – μια και βοηθάει στην αποστράγγιση του γαλακτικού οξέος. Σε περίπτωση μικροτραυματισμών η εφαρμογή πάγου έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Στο χορό, όπως στη ζωή, υπάρχει πάντα κάτι να μάθουμε, κάτι νέο να ανακαλύψουμε, τρόποι βελτίωσης και νέες προοπτικές που πρέπει να εκμεταλλευτείτε! Καλή αρχή!

84 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων