top of page

Alex Kyriakoulis |"Ελευθερία και λύτρωση είναι τα πρώτα συναισθήματα που με κυριεύουν όταν χορεύω"


Ο Αλέξης Κυριακούλης είναι βραβευμένος χορογράφος, σκηνοθέτης και multidisciplinary artist. Με αφορμή την παρουσία του στο 3d International Ballet and Contemporary Summer Workshop μας μιλάει για την πορεία του στο χορό μέχρι σήμερα.

Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού

Είστε ιδρυτικό μέλος της La Verità Dance Company. Μιλήστε μας για τη δημιουργία της ομάδας σας και ποιοι είναι οι στόχοι αυτής;

Η La Verita Dance Company ιδρύθηκε από εμένα και τη Νατάσα Φραντζή στο Βέλγιο το 2011. Μέσα από την ομάδα μας θέλαμε να εκφράσουμε και να μοιραστούμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά. Προσωπικά, μέσα από τις δουλειές μας θέλω να εξελιχθώ ως χορογράφος, να πειραματιστώ, να δοκιμαστώ και να μπορέσω να προσφέρω στον κάθε θεατή παραστάσεις που θα τον κάνουν να σκεφτεί, αλλά και να περάσει όμορφα τον ελεύθερο χρόνο του.

Πώς θα περιγράφατε αυτό που σας δίνει ο χορός; Τι είναι τελικά ο χορός για εσάς;

Μία δύσκολη ερώτηση, καθώς υπάρχουν αρκετές κλισέ απαντήσεις. Για μένα ο χορός ως σκέτο χορός είναι ένα τίποτα. Ο χορός όμως όταν συνδυάζεται με αιτία και αφορμή, όταν συνδυάζεται με άλλες μορφές τέχνης, είναι τρόπος έκφρασης. Κάθε φορά που χορογραφώ ή χορεύω προσπαθώ να κλείνω τα μάτια και να αφήνω τη φαντασία μου να με οδηγεί. Μόνο τότε είμαι αληθινός και μπορώ να επικοινωνώ καλύτερα τα έργα μου στο κοινό.

Τι νιώθετε όταν χορεύετε; Ποια συναισθήματα σας κυριεύουν;

Ελευθερία και λύτρωση είναι τα πρώτα συναισθήματα που με κυριεύουν κάθε φορά που χορεύω. Γιατί χορός δεν είναι μόνο πιρουέτες και δύσκολες κινήσεις. Είναι οτιδήποτε μπορεί να σε εκφράσει, είναι τρόπος επικοινωνίας. Μία απλή κίνηση μπορεί να σου δώσει τόσο μεγάλη ευχαρίστηση, γιατί με αυτή μπορείς να πεις τόσα πολλά.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να ανακαλύψει κάποιος μέσα του για να ξεπεράσει τα ψυχολογικά εμπόδια που συναντά;

Το κάθε είδος χορού όσο όμορφο και αν φαίνεται, τόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι. Δυστυχώς όταν κάτι γίνεται δουλειά, είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό. Η καθημερινότητα ενός επαγγελματία χορευτή είναι σκληρή, γεμάτη πόνο, τραυματισμούς και αβεβαιότητα. Θέλει πολύ πειθαρχεία, αποφασιστικότητα και επιμονή για να μπορέσεις να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι συγκεντρωμένος, αλλά και συγκεκριμένος στους στόχους σου, να έχεις τα αυτιά σου κλειστά και τα μάτια σου ανοιχτά, να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.

Αυτή την περίοδο πώς απασχολείστε; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά από μία δύσκολη χρονιά λόγω Covid, ήμουν τυχερός καθώς μπόρεσα να ολοκληρώσω τη σεζόν με τρεις παραγωγές, μία στο Βέλγιο και δύο στην Ελλάδα όπου ήταν και η πρώτη μου φορά μετά από τόσα χρόνια στο εξωτερικό. Έκανα μία χορογραφία με το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής και ακόμη μία παραγωγή για το ARC for Dance Festival. Αυτή τη στιγμή με περιμένει η συνέχεια της παραγωγής στο Βέλγιο όπου ετοιμάζω τη νέα δουλειά μου “Under pressure” που θα κάνει πρεμιέρα αρχές Ιανουαρίου στην Ολλανδία και μετά θα το παρουσιάσουμε στο Βέλγιο και στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο του 3D International Ballet and Contemporary Summer Workshop τι ακριβώς διδάσκετε στους συμμετέχοντες;

Στο 3D International Ballet and Contemporary Summer Workshop δίδασκα στους συμμετέχοντες σύγχρονο χορό βασισμένο στο προσωπικό μου κινητικό λεξιλόγιο. Χρησιμοποιώντας βασικές αρχές του Μπαλέτου αλλά μεταφρασμένες σε ένα πιο σύγχρονο τρόπο, το μάθημα μου αποτελεί μία γέφυρά για να περάσεις από τον κλασσικό χορό στο σύγχρονο, από τη φόρμα στο Release. Μαθαίνω στους μαθητές πως να χρησιμοποιούν τη βάση τους, τον κορμό τους, τις διαφορετικές δυνατότητες και δυναμικές του σώματος μέσα σε συνεχόμενη κινητική ροή χρησιμοποιώντας την ελάχιστη μυϊκή ενέργεια.


Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Αλέξης Κυριακούλης είναι βραβευμένος χορογράφος, σκηνοθέτης και multidisciplinary aritst. Γεννήθηκε στην Αθήνα, τα τελευταία 10 χρόνια ζει και εργάζεται με έδρα του το Βέλγιο και τη Γαλλία και είναι δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής της La Verita Dance Company. Η δουλειά του ως χορογράφος χαρακτηρίζεται ως διπολική καθώς αυτή μοιράζεται σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Σε χορογραφίες βασισμένες στο νεοκλασικό του λεξιλόγιο και στην δημιουργία εικαστικών παραστάσεων συνδυάζοντας αρχιτεκτονική, τεχνικές κινηματογράφου και εικόνας με το χορό. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς, σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή Ραλλού Μάνου. Το 2015 βραβεύτηκε ως Καλύτερος Νέος Χορογράφος στην Γαλλία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Les Lendemains qui Dansent και από τότε οι δουλειές του έχουν λάβει την υποστήριξη από διεθνή θέατρα και οργανισμούς όπως Scène Nationale Dunkerque / Le Bateau Feu (FR), Scène Nationale Dunkerque / Le Bateau Feu (FR)Centre Choréographique Nationale de Roubaix (FR), La Barcarolle EPCC Spectacle vivant Audomarois (FR), Choreographisches Centrum Heidelberg (DE), Trois C - L Centre de Créaton Chorégraphique Luxembourgeois (LU) και άλλα. Οι παραστάσεις του με την La Verita Dance Company έχουν φιλοξενηθεί σε θέατρα και φεστιβάλ χορού ανά τον κόσμο, όπως Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Ιταλία και Κορέα. Ιδιαίτερη στιγμή στην χορογραφική του καριέρα ήταν η συνεργασία του και η ανάθεση από τον διάσημο Φλαμανδό Μουσικό Συνθέτη και μέλος της Βασιλικής Βελγικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Jan Van Landeghem, να χορογραφήσει και να σκηνοθετήσει την παράσταση του Chanson de Fou, που παρουσιάστηκε σε καθολικές εκκλησίες σε όλο το Βέλγιο. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Conservatorium Mechelen (BE) υπό την διεύθυνση του Tom Van Den Eynde, με το Ballet Du Nord (FR) καθώς επίσης οι δουλειές του έχουν επιλεγεί από διεθνής διαγωνισμούς χορογραφίας όπως Roterdam Internatonal Duet Choreography Competton (NL), La Grande Scène / Pettes Scènes Ouvertes (FR), Berner Tanz Preise (CH), No Ballet Choreographic Competition (DE), Shacoda Showcase / Pams Seoul (KO) και Machol Shalem Internatonal Choreographic Competton (IL). Τα τελευταία 7 χρόνια αποτελεί μόνιμο εκπαιδευτικό μέλος της Κρατικής ακαδημίας Χορού Bornem (BE) προετοιμάζοντας και εκπαιδεύοντας νέους χορευτές, δίνει παράλληλα σεμινάρια και χορογραφεί σε πολλές σχολές σε όλη την Ευρώπη.


66 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων