top of page

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ευτυχία σας;


Το ερώτημα αυτό είναι οικουμενικό. Η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται στα απλά καθημερινά πράγματα. Αντί να ψάχνετε να είστε ευχαριστημένοι από ένα άτομο ή μια δουλειά ή κάποιον άλλο εξωτερικό παράγοντα, εστιάστε στο πώς μπορείτε να δώσετε περισσότερη ευτυχία στον εαυτό σας, κάνοντας ενδοσκόπηση.

Της Καρολίνας Παππού

Δημοσιογράφος – Ψυχολόγος – Master Theta Healer - Χοροθεραπεύτρια


Όταν αφήνεις την ευτυχία σου στα χέρια κάποιων άλλων, θα καταλήξεις να εξαρτάσαι από αυτούς και όταν θα σε αφήσουν, πιθανόν να νιώθεις κενός/ή μέσα σου.

Τα πάντα έξω από τον εαυτό σας μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη ζωή σας, αλλά δεν αποτελούν τα μέσα για την ευτυχία σας.

Ο Βίκτορ Φρανκ, συγγραφέας του Best Seller “Man’s search for meaning”, υποστηρίζει ότι δύο από τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή είναι το βιωματικό (experiential) ή αυτό που συμβαίνει σε εμάς και η στάση (attitude) ή η αντίδρασή μας σε κάποια δύσκολη κατάσταση.


«Το μόνο πράγμα που δεν μπορείτε να πάρετε μακριά από εμένα είναι ο τρόπος που επιλέγω να ανταποκριθώ σε αυτό που κάνετε σ’ εμένα. Η τελευταία από τις ελευθερίες είναι να επιλέγεις τη στάση ενός ατόμου σε οποιαδήποτε δεδομένη περίσταση», εξηγεί και συμπληρώνει: «Μην αποθαρρύνεστε εύκολα από δυσμενείς περιστάσεις».

O Matthew Solan, Executive Editor του Harvard Men's Health Watch επισημαίνει ότι παρόλο που φαίνεται ότι όλοι αναζητούν την απάντηση στο παλαιότερο ερώτημα, "Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;" η καλύτερη ερώτηση για τα σημερινά δεδομένα είναι η παρακάτω: "Είναι εφικτό να γίνουμε περισσότερο ευτυχισμένοι;"


Εάν χρησιμοποιείτε τις παρακάτω προτεινόμενες πρακτικές με συνέπεια, έχετε τη δυνατότητα να αυξήσετε την προσωπική σας ευτυχία.


1. Ανακαλύψτε τι πρέπει να κάνετε πρώτα και εξερευνήστε τι σημαίνει ευτυχία για εσάς.

Εξερευνήστε πώς φαντάζεστε να δημιουργήσετε τις ιδανικές για εσάς επιδεξιότητες ευτυχίας. Πιθανόν να έχετε διαβάσει δεκάδες άρθρα για το ‘κυνήγι’ της ευτυχίας, αλλά να αισθάνεστε ότι απέχετε από τη δημιουργία της. Η ανάγνωση σχετικά με τις πρακτικές που αυξάνουν την ευτυχία είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα. Αλλά ένα πράγμα που ίσως δεν έχετε ακούσει είναι το παρακάτω: Μπορείτε να αυξήσετε την ευτυχία σας μετατρέποντας τις «αδυναμίες της ευτυχίας» σε «δυνατότητες ευτυχίας».

Για να μετατρέψετε τις αδυναμίες σας σε δυνατά σημεία, χρειάζεστε ένα σχέδιο. Σκεφτείτε το: Θα πηγαίνατε ένα ταξίδι στην έρημο Σαχάρα χωρίς χάρτη; Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα σχέδιο, ένας οδηγός ή ένας χάρτης καθιστά πολύ πιο εύκολο να πλοηγηθούμε αποτελεσματικά σε νέες περιοχές.

Το ‘κλειδί’ είναι η καλύτερη κατανόηση όσον αφορά στο ερώτημα: «Ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες»; Επιπλέον, απαραίτητο είναι να μάθετε τις μεθόδους που απαιτούνται ώστε να βελτιώσετε τις αδυναμίες σας και να χτίσετε τις «δυνατότητες ευτυχίας» σας.

Όλοι ορίζουμε την ευτυχία με διαφορετικούς τρόπους. Όταν ξέρετε τι σημαίνει ευτυχία για εσάς, τότε θα γίνει ευκολότερο να την βρείτε. Εξερευνήστε λοιπόν την ευτυχία - τι σημαίνει και πώς μοιάζει; Έτσι θα δημιουργήσετε ευκολότερα την ευτυχία και θα ζήσετε μια ζωή γεμάτη με περισσότερους σκοπούς, στόχους και νόημα.


2. Δώστε στον εαυτό σας μια τονωτική ένεση αυτοπεποίθησης

Σκεφτείτε το: Γιατί θα μπαίνατε στον κόπο να αυξήσετε την ευτυχία σας εάν δεν πιστεύατε ότι θα μπορούσατε να είστε επιτυχημένοι σ’ αυτή την αποστολή; Πολύ απλά… δεν θα το κάνατε! Γι 'αυτό, λοιπόν, είναι τόσο σημαντικό να χτίσετε την αυτό-αποτελεσματικότητά σας. Έτσι, θα αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να αυξήσετε την ευτυχία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι ξεκινώντας από ευκολότερες δεξιότητες, όπως η ευγνωμοσύνη ή η προτεραιότητα να αφιερώνετε χρόνο κάνοντας διασκεδαστικά πράγματα. Κατακτήστε μια γρήγορη νίκη και τότε θα αυξήσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ότι μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε τη ζωή σας.


3. Ενεργοποιήστε και ενισχύστε την πρόοδό σας μαθαίνοντας πώς να νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας.

Προκειμένου να γίνετε πιο ευτυχισμένοι, πιθανότατα θα επιδιώξετε να σημειώσετε μεγαλύτερη πρόοδο εστιάζοντας στις δεξιότητες οι οποίες συνδέονται στενότερα με την ευτυχία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η ικανότητα που συνήθως αποδεικνύεται πιο στενά συνδεδεμένη με την ευτυχία είναι η θετική αυτοαντίληψη. Μαθαίνοντας πώς να αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας - για παράδειγμα, οραματιζόμενος τον καλύτερο δυνατό εαυτό σας, σημειώνοντας τις θετικές σας ιδιότητες ή προσδιορίζοντας τα δυνατά σημεία σας - μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ευτυχίας σας.4. Δημιουργήστε ισορροπία και περιορίστε την εξάντληση.

Πώς υποτίθεται ότι έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να είστε πιο ευτυχισμένοι αν είστε αγχωμένοι, εξαντλημένοι και απογοητευμένοι από τη δουλειά σας; Θα είναι πολύ δύσκολο. Η οικοδόμηση νέων δεξιοτήτων που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ευτυχισμένοι, θα πάρει χρόνο και ενέργεια. Επομένως, είναι χρήσιμο πρώτα να δημιουργήσετε καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή.


5. Δημιουργήστε μια νοοτροπία ανάπτυξης για την ευτυχία σας.

Μια ευρέως γνωστή νοοτροπία ανάπτυξης αναφέρεται στην πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Όταν χτίζουμε μια νοοτροπία ανάπτυξης για την προσωπική μας ευτυχία, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ευτυχία μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί αν δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ευτυχία μας, τότε δεν θα μπούμε στη διαδικασία να δοκιμάσουμε.


6. Δημιουργήστε θετικές αναμνήσεις.

Κάθε περιοχή στον εγκέφαλό μας μπορεί να ενισχυθεί μέσω της πρακτικής. Εάν ο εγκέφαλός μας είναι εξασκημένος στην ανάμνηση των αρνητικών γεγονότων που συμβαίνουν, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να ενισχύσουμε εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανάμνηση θετικών συμβάντων.

Επιπλέον, ό, τι βιώνουμε μπορεί να είναι άσχημο, αν επιλέξουμε να το δούμε μόνον από αυτή την οπτική. Ωστόσο, όταν ψάχνετε για τα οφέλη ή τις αξιόλογες επενδύσεις που έχετε κάνει μέχρι σήμερα στη ζωή σας, μπορεί να εκπλαγείτε! Όταν συνειδητοποιήσετε πόσα πολλά επιτεύγματα καταφέρατε να δημιουργήσετε ή να επιλύσετε δύσκολα προβλήματα, τότε η εσωτερική σας δύναμη θα σας ωθεί να συνεχίστε να ασκείστε σε θετικές σκέψεις, μειώνοντας τις αρνητικές. Η συγκεκριμένη πρακτική θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την ευτυχία, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε και μια καλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης του στρες και θα νιώθετε ότι είστε πιο ανθεκτικοί.gif

7. Κάντε διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έρευνες έχουν καταλήξει ότι το Facebook, το Instagram και άλλα Social Media τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά την ευτυχία μας. Επιλέγοντας να κάνουμε διαλείμματα από αυτά ή αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά μέσα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ευτυχία μας.


8. Επενδύστε πιο έξυπνα τα χρήματά σας για να αυξήσετε την ευτυχία σας.

Το πώς επιλέγουμε να ξοδεύουμε τα χρήματά μας επηρεάζει τι μπορούμε να κάνουμε και πώς να ζούμε με τρόπους που επηρεάζουν το πόσο χαρούμενοι είμαστε. Όταν επιλέγουμε ένα λιγότερο φανταχτερό σπίτι ή αυτοκίνητο - πράγματα που δεν μας φέρνουν ουσιαστική ευτυχία - έχουμε περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουμε σε ταξίδια ή εξόδους με την οικογένειά μας ή φίλους, δραστηριότητες που ουσιαστικά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.


9. Επικοινωνήστε περισσότερο και γίνετε θετικά προσκείμενοι απέναντι στους άλλους

Όταν είμαστε καλοί με τους άλλους, νιώθουμε και καλύτερα για τον εαυτό μας. Μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα για τους άλλους, να είμαστε φιλικοί ή μπορούμε απλώς να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό, επικοινωνώντας ευγενικά και όχι υποθέτοντας ότι το χειρότερο μπορεί να μας συμβεί. Η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτρέπουν ή εμποδίζουν την ευτυχία μας.


10. Τερματίστε τα αρνητικά πρότυπα σκέψης.

Ας το παραδεχτούμε: Μερικές φορές εμείς είμαστε αυτοί που κάνουμε τον εαυτό μας να είναι θλιμμένος. Απλώς, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ότι η ζωή μας δεν εξελίχθηκε όπως ελπίζαμε. Διαδικασίες αρνητικής σκέψης - όπως ανησυχία, επίκριση ή φόβος απόρριψης - απλώς μας κάνουν απαισιόδοξους και ουσιαστικά περιορισμένους για να αναπτυχθούμε και να προχωρήσουμε. Όταν ‘πιάσετε’ τον εαυτό σας να σκέφτεται αρνητικά, τότε σταματήστε και εστιάστε ξανά στην ποιότητα των σκέψεων σας. Με τον καιρό, ο εγκέφαλός σας θα μπορεί να το κάνει αυτό πιο εύκολα από μόνο του.


11. Αποσαφηνίστε τα συναισθήματά σας

Πώς υποτίθεται ότι θα προωθήσετε την ευτυχία στη ζωή σας όταν δεν γνωρίζετε ούτε τι ακριβώς νιώθετε ή από πού προέρχονται όλα όσα αισθάνεστε; Για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι, προσπαθήστε να αποκτήσετε σαφήνεια στα συναισθήματά σας. Μάθετε τι αισθάνεστε και τι ή ποιος προκάλεσε τα συγκεκριμένα συναισθήματα που βιώνετε.


12. Ζήστε σύμφωνα με το αξιακό σας σύστημα