top of page

Πώς να παραμείνετε υπομονετικοί όταν όλα γύρω είναι τόσο αβέβαια…Της Καρολίνας Παππού

Δημοσιογράφος – Ψυχολόγος – Master Theta Healer

Η υπομονή και η ικανότητα μας να διαχειριζόμαστε ή να επιλύουμε οποιαδήποτε καθυστέρηση, χωρίς να βιώνουμε υπερβολική αγωνία ή χωρίς να χάνουμε την ψυχραιμία μας, σχετίζεται με πολλά οφέλη ευημερίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κατάθλιψης, αλλά και της ενίσχυσης της ικανότητάς μας για ενσυναίσθηση.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για την καλλιέργεια και την εξάσκηση της υπομονής. Διαβάζοντας τες θα διαπιστώσετε ότι οι συγκεκριμένες στρατηγικές σας βοηθούν να παραμείνετε ήρεμοι, σε αβέβαιους καιρούς. Ποιο από αυτά θα δοκιμάσετε είναι δική σας απόφαση!

1.Κρατήστε ένα καθημερινό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Ακόμα κι αν έχετε ελάχιστο χρόνο, λόγω βεβαρημένων επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, αφιερώστε έστω και πέντε λεπτά από την καθημερινότητά σας για να γράψετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων. Η πρακτική αυτή αλλάζει τη νοοτροπία σας, σας βοηθάει να παραμείνετε υπομονετικός/ή και σας υπενθυμίζει ότι η ζωή σας είναι καλή, ακόμη κι αν υπάρχουν δυσκολίες. Αυτός είναι ένας τρόπος να απομακρυνθείτε από τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες της ζωής, να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να επικεντρωθείτε σε όλα τα καλά που υπάρχουν στη ζωή σας.

2. Επαναλάβετε ένα μάντρα που σας βοηθάει να παραμείνετε γειωμένοι

Η λέξη Mantra είναι σανσκριτική και δηλώνει την επανάληψη ενός ήχου, μίας λέξης ή μίας φράσης. Αποτελεί μία πρακτική η οποία επιδρά ιδιαίτερα ευεργετικά στο νευρικό μας σύστημα, μέσω της δόνησης που προκαλεί ο ήχος που εκφέρουμε.

Στις μέρες μας συναντάμε συχνά τα mantras σε μία πιο απλή μορφή, αυτή των θετικών δηλώσεων.

«Πρόσεξε τις σκέψεις σου, γίνονται λόγια. Πρόσεξε τα λόγια σου, γίνονται πράξεις. Πρόσεξε τις πράξεις σου, γίνονται συνήθειες. Πρόσεξε τις συνήθειές σου, γίνονται χαρακτήρας. Πρόσεξε το χαρακτήρα σου, γίνεται η μοίρα σου...», Χαλίλ Γκιμπράν. Το προαναφερθέν απόφθεγμα του φιλόσοφου και ποιητή από το Λίβανο συνδέεται και με τη δύναμη του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.


Οι λέξεις παράγουν τις σκέψεις, οι σκέψεις γεννούν τα συναισθήματα και τα συναισθήματα γεννούν τις συμπεριφορές μας. Αυτό συνεπάγεται ότι ο τρόπος που βιώνουμε την καθημερινότητά μας, έχει άμεση σχέση με το τι “λέμε” στο νου μας. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε κάθε τι που λέμε στο νου μας, μια και το εκλαμβάνει ως αλήθεια.

Κάθε φορά που παρατηρείτε ότι το στήθος σας είναι σφιγμένο και αναπνέετε γρήγορα και στρεσαρισμένα, αφιερώστε ένα λεπτό για παύση και, στη συνέχεια, επαναλάβετε ένα από τα παρακάτω ηρεμιστικά μάντρα στον εαυτό σας. Εδώ είναι μερικά μάντρας για τη μείωση του στρες από το βιβλίο του Tanaaz Chubb, My Pocket Mantras.

Μάντρα ανακούφισης από το στρες # 1: Με κάθε αναπνοή, νιώθω ότι χαλαρώνω.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει αυτό το μάντρα: Η αναπνοή σας είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο που μπορεί αμέσως να προκαλέσει συναισθήματα χαλάρωσης. Αυτό το μάντρα είναι ιδανικό για χρήση όταν πρέπει να απελευθερώσετε την ένταση. Μπορείτε να το επικαλείστε, ενώ διαλογίζεστε ή ακόμα και όταν κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές. Παρόλο που το άγχος είναι κάτι που αισθάνεστε σε συναισθηματικό επίπεδο, μπορεί να επηρεάσει και το σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος και η ένταση μπορούν να συσσωρευτούν στους ώμους, το λαιμό και το στομάχι σας και να σας κάνουν να νιώσετε σα να είστε δεμένοι με κόμπους. Όταν αισθάνεστε ένταση, αντικατοπτρίζεται στη στάση σας και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφεθείτε, να χαλαρώσετε και να παραδοθείτε στη ροή της ζωής.

Αυτό το μάντρα θα βοηθήσει στην ανακούφιση κάθε σωματικής ή συναισθηματικής έντασης που μπορεί να αισθάνεστε ως αποτέλεσμα του υπερβολικού άγχους και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να… βγείτε από το μυαλό σας. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ συχνά είναι το υπερδραστήριο μυαλό ή οι σκέψεις σας που σας κάνουν να αισθάνεστε αγχωμένοι και ανήσυχοι, αλλά εστιάζοντας στις λέξεις και στην αναπνοή σας καθώς ψάλλετε αυτό το μάντρα, μπορείτε να δώσετε στο μυαλό σας μια ευεργετική ξεκούραση.

Μάντρα ανακούφισης από το στρες # 2: Έχω τον έλεγχο του πώς νιώθω και επιλέγω να νιώθω γαλήνη.

Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε το χέρι σας επάνω από την καρδιά σας, καθώς απαγγέλλετε αυτές τις λέξεις τρεις φορές δυνατά, στον εαυτό σας. Αυτό θα βοηθήσει στην ενστάλαξη της ηρεμίας στην καρδιά και το σώμα σας.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει αυτό το μάντρα: Αυτό το μάντρα είναι πολύ ισχυρό και σας βοηθά να έχετε τον έλεγχο του πώς αισθάνεστε. Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα στο οποίο έχετε έλεγχο είναι πώς αντιδράτε στις καταστάσεις που έρχονται στη ζωή σας. Οι σκέψεις σας είναι συχνά υπεύθυνες για να υπαγορεύσετε πώς αισθάνεστε και αν μάθετε να διαχειρίζεστε τις σκέψεις σας, με τη σειρά σας μπορείτε επίσης να μάθετε να διαχειρίζεστε και τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να διαχειριστείτε τις σκέψεις σας επιτρέποντας στον εαυτό σας να τις αναγνωρίσει και στη συνέχεια να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας, ώστε να τις αφήσετε. Η εμπειρία και η απελευθέρωση των σκέψεών σας είναι ένας υγιής τρόπος επεξεργασίας αυτού που περνάτε, χωρίς να ‘κολλήσετε’.

Ενώ η έκφραση των συναισθημάτων σας είναι σημαντική, αυτό το μάντρα σας επιτρέπει επίσης να αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο και να είστε ήρεμοι και ισορροπημένοι, όταν τα συναισθήματά σας αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου.


Μάντρα ανακούφισης από το στρες # 3: Όλες οι εμπειρίες με βοηθούν να εξελιχθώ.

Επαναλάβετε αυτό το μάντρα τέσσερις φορές, είτε δυνατά, είτε αθόρυβα στον εαυτό σας, όσο συχνά χρειάζεται.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει αυτό το μάντρα: Αυτό το μάντρα είναι ιδανικό για χρήση όταν αναζητάτε απαντήσεις σε προκλήσεις, που έχουν φτάσει στο δρόμο σας. Η ζωή είναι ένα ταξίδι ανάπτυξης, και αναγνωρίζοντας αυτό, μπορείτε να δείτε τον υψηλότερο σκοπό σε ό, τι συμβαίνει. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να δείτε ακριβώς πώς θα ωριμάσετε ή θα εξελιχθείτε μέσα από μια συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά η κατανόηση ότι όλες οι εμπειρίες συμβάλλουν στην προσωπική σας ανάπτυξη μπορεί να είναι καθησυχαστική και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πράγματα μέσα από την οπτική της εξερεύνησης και της διεύρυνσης, παρά μέσα από την απελπισία.

Η προβολή όλων των εμπειριών ως ευκαιριών για ανάπτυξη σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στη μεγαλύτερη εικόνα και σας βοηθά να αποφύγετε να εμπλακείτε σε όλες τις λεπτομέρειες. Θα είστε σε θέση να κάνετε ένα βήμα πίσω και να μην ασκήσετε τόση πίεση στον εαυτό σας για να καταλάβετε τα πάντα. Είστε εδώ για να μάθετε και μέρος αυτής της διαδικασίας απαιτεί από εσάς να περάσετε από εμπειρίες που είναι πράγματι δύσκολες και συγκεχυμένες - αλλά και τελικά πολύτιμες. Όσο περισσότερο μπορείτε να προσεγγίσετε τη ζωή ως μια μαθησιακή εμπειρία στη διάρκεια της οποίας δεν μπορείτε να αποτύχετε, τόσο πιο ελεύθερος/η θα νιώσετε να εξερευνήσετε όλα όσα σας απασχολούν, έχοντας μια αίσθηση περιπέτειας.Μάντρα ανακούφισης από το στρες # 4: Δίνω στον εαυτό μου άδεια να αφήσω αυτό που πλέον δεν με εξυπηρετεί.

Επαναλάβετε αυτό το μάντρα πέντε φορές, είτε δυνατά είτε ψιθυριστά στον εαυτό σας. Για πρόσθετα οφέλη, μπορείτε επίσης να γράψετε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να απελευθερώσετε από τη ζωή σας.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει αυτό το μάντρα: Πόσες παλιές και φθαρμένες ‘αποσκευές’ μεταφέρετε; Είναι καλή ιδέα να κάνετε check in σε όλους τους τομείς της ζωής σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε απογραφή του τι πρέπει να αποβάλλετε και τι θα ήταν υγιές να κρατήσετε. Απλώς, δηλώνοντας την πρόθεσή σας να απελευθερώσετε πράγματα που δεν σας εξυπηρετούν πλέον (όπως κάνετε όταν λέτε αυτό το μάντρα), μπορείτε να θέσετε τους… τροχούς σε κίνηση. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να προσδιορίσετε τι σας κρατάει πίσω και τι σας εξισορροπεί. Η ζωή είναι μια συνεχής διαδικασία εγκατάλειψης παλιών πραγμάτων και καλωσορίσματος σε νέα πράγματα. Όταν απελευθερώνετε το παλιό και φθαρμένο από τη ζωή σας, παρέχετε χώρο για μια πιο φωτεινή αρχή. Το να λέτε αυτό το μάντρα σας δίνει την άδεια να αφήσετε πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν πλέον το υψηλότερο καλό σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε χώρο για νέα και καλύτερα πράγματα.


3. Χρησιμοποιήστε την αναπνοή σας

Αναπνέεις σωστά; Δες τον σωστό τρόπο για έξτρα ενέργεια και διαύγεια! Η αναπνοή είναι η μόνη ζωτική λειτουργία που δεν σταματά ποτέ. Υπάρχουν τρία είδη αναπνοής: η κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή, η πλευρική αναπνοή και η θωρακική αναπνοή.

Καλλιεργείστε και εξασκείστε την αρετή της υπομονής κάνοντας εναλλακτικές αναπνοές. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά οδηγίες στο διαδίκτυο. Παρέχει μια σειρά από οφέλη, όπως η χαλάρωση του σώματος και του νου, η μείωση του στρες και του άγχους και η ηρεμία του νευρικού συστήματος.

4. Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορείτε να ελέγξετε, αλλά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να δουλεύετε για τα πράγματα που είναι υπό τον έλεγχό σας - τα πράγματα που επηρεάζουν τη ζωή και την ευημερία σας. Για να παραμείνετε υπομονετικοί, επικεντρωθείτε σε κάποιο στόχο που θα ωφελήσει την επιχείρησή σας ή αφιερώστε χρόνο για να περιορίσετε το πώς αισθάνεστε. Αυτό που είναι προς όφελος να κάνετε, είναι να σταματήσετε ανησυχείτε για το τι μπορεί να συμβεί, επειδή είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Προσπαθήστε να συνεχίσετε να κάνετε την καθημερινότητα σας όσο καλύτερη μπορείτε.

5. Μάθετε κάτι καινούργιο

Για να παραμείνετε υπομονετικοί επικεντρωθείτε στη μάθηση και τη δημιουργία νέων πραγμάτων - νέες συνταγές για να μαγειρέψετε για τους ανθρώπους που αγαπάτε, νέες δεξιότητες για να βελτιώσετε την καριέρα σας ή αναζητώντας νέα βιβλία για την προσωπική σας ανάπτυξη. Η προσέγγιση αυτή βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και να ευδοκιμούμε.