top of page

Πώς να γίνετε ηγέτης των συναισθημάτων σας

Έγινε ενημέρωση: 16 Δεκ 2021


Η ικανότητα να βιώνεις και να εκφράζεις συναισθήματα είναι πιο σημαντική από ό, τι φαντάζεσαι.

Της Καρολίνας Παππού

Δημοσιογράφος – Ψυχολόγος – Master ThetaHealer - ΧοροθεραπεύτριαΩς η αισθητή αντίδραση σε μια δεδομένη κατάσταση, τα συναισθήματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αντιδράσεις σας. Όταν είστε συντονισμένοι μαζί τους, έχετε πρόσβαση σε σημαντικές γνώσεις που σας βοηθούν στους παρακάτω τομείς της ζωής σας:

-λήψη αποφάσεων

-επιτυχία στις διαπροσωπικές σχέσεις

-ευχέρεια και ευκολία σε καθημερινές αλληλεπιδράσεις

-αυτοφροντίδα

Ενώ τα συναισθήματα μπορούν να έχουν έναν βοηθητικό ρόλο στην καθημερινή σας ζωή, πιθανόν να επηρεάσουν τη συναισθηματική υγεία και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις όταν αρχίσετε να τα αισθάνεστε εκτός ελέγχου. Oποιοδήποτε συναίσθηαμα - ακόμα και η έξαρση από υπέρμετρο ενθουσιασμό, η υπερβολική χαρά ή άλλα συναισθήματα που συνήθως θεωρείτε θετικά— μπορεί να ενταθούν σε τέτοιο βαθμό όπου γίνεται δύσκολο να ελεγχθούν.

Με λίγη εξάσκηση, όμως, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο. Σχετικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το να έχεις καλές δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης συνδέεται με την ευημερία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των μελετών εντόπισαν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ αυτών των δεξιοτήτων και της οικονομικής επιτυχίας, επομένως η εργασία σε αυτό το… ‘μέτωπο’ μπορεί κυριολεκτικά να αποδώσει.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ώστε να ξεκινήσετε.

Ρίξτε μια ματιά στον αντίκτυπο των συναισθημάτων σας

Τα έντονα συναισθήματα δεν είναι όλα αρνητικά.

«Τα συναισθήματα κάνουν τη ζωή μας συναρπαστική, μοναδική και ζωντανή», τονίζει η θεραπεύτρια Vicky Botnick και συμπληρώνει: «Τα δυνατά συναισθήματα μπορεί να σημαίνουν ότι αγκαλιάζουμε τη ζωή πλήρως, ότι δεν καταπιέζουμε τις φυσικές μας αντιδράσεις».

Είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνεις κάποια συναισθηματική κατάρρευση κατά καιρούς – όταν συμβαίνει κάτι υπέροχο, όταν συμβαίνει κάτι τρομερό ή όταν νιώθεις ότι… ‘το έχεις χάσει’.

Λοιπόν, πώς ξέρετε πότε υπάρχει πρόβλημα;

Συναισθήματα τα οποία ξεφεύγουν, τακτικά, από τον έλεγχο μπορεί να οδηγήσουν σε:

-σύγκρουση σχέσης ή φιλίας

-δυσκολία στη σχέση με τους άλλους

-προβλήματα στη δουλειά ή στο σχολείο

-Πιθανή παρόρμηση να χρησιμοποιήσετε ουσίες που βοηθούν στη διαχείριση των συναισθημάτων σας

-σωματικές ή συναισθηματικές εκρήξεις

Βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε απολογισμό του πώς τα ανεξέλεγκτα συναισθήματά σας επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αυτό θα διευκολύνει τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών (και την παρακολούθηση της επιτυχίας σας).


Στοχεύστε στη διαχείριση –ρύθμιση και όχι στην καταστολή των συναισθημάτων σας

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας μ’ένα καντράν (αν ήταν τόσο εύκολο!). Αλλά, φανταστείτε, για μια στιγμή, ότι θα μπορούσατε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας με αυτόν τον τρόπο.

Δεν θα θέλατε να τα αφήνετε να λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό όλη την ώρα. Επίσης, δεν θα θέλατε να τα απενεργοποιήσετε εντελώς.

Όταν καταπιέζετε ή καταπνίγετε συναισθήματα, εμποδίζετε τον εαυτό σας να βιώσει και να εκφράσει συναισθήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί συνειδητά (καταστολή ή συγκάλυψη) ή ασυνείδητα (απώθηση).

Καθένα από αυτά μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως:

-ανησυχία

-κατάθλιψη

-προβλήματα ύπνου

-μυϊκή ένταση και πόνο

-δυσκολία διαχείρισης του άγχους

-κατάχρηση ουσιών

Όταν μαθαίνετε να ασκείτε έλεγχο στα συναισθήματα, βεβαιωθείτε ότι δεν τα κρύβετε απλώς κάτω από το χαλί. Η υγιής συναισθηματική έκφραση περιλαμβάνει την εύρεση κάποιας ισορροπίας μεταξύ συντριπτικών ή ακατανίκητων συναισθημάτων που σε πλημμυρίζουν και…καθόλου συναισθημάτων.


Αναγνωρίστε και προσδιορίστε τι αισθάνεστε

Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να ελέγξετε με τον εαυτό σας τη διάθεσή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να αποκτάτε ξανά τον έλεγχο.

Υποθέστε ότι βγαίνετε με κάποιον εδώ και μερικούς μήνες. Προσπαθήσατε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού την περασμένη εβδομάδα. Το άλλο πρόσωπο σας είπε ότι δεν είχε διαθέσιμο χρόνο. Χθες, στείλατε μήνυμα, εκφράζοντας γραπτώς: «Θα ήθελα να σε δω σύντομα. Μπορείς να συναντηθούμε αυτή την εβδομάδα;» Τελικά, χρειάστηκε περισσότερο από μια μέρα προκειμένου να σας απαντήσει γράφοντας: «Δεν μπορώ. Είμαι απασχολημένος."

Ξαφνικά εσείς νιώθετε πολύ αναστατωμένη. Χωρίς να σταματήσετε να σκέφτεστε, εκσφενδονίζετε το τηλέφωνό σας στο πάτωμα, κλωτσάτε το καλάθι των αχρήστων σας και χτυπάτε μπουνιές το γραφείο σας, τραυματίζοντας τελικά το χέρι σας.

Διακόψτε τον εαυτό σας ρωτώντας τον:

-Τι νιώθω αυτή τη στιγμή; (απογοητευμένη, μπερδεμένη, έξαλλη;)

-Τι συνέβη και με έκανε να νιώσω έτσι; (Με απέρριψαν, χωρίς καμία εξήγηση)

-Μήπως η κατάσταση έχει κάποια διαφορετική εξήγηση ή ερμηνεία που μπορεί να έχει νόημα; (Ίσως ο άλλος να είναι αγχωμένος, άρρωστος ή ασχολείται με κάτι άλλο που δεν αισθάνεται άνετα να εξηγήσει. Μπορεί να σχεδιάζει να εξηγήσει περισσότερα όταν μπορεί.)

-Τι θέλω να κάνω για αυτά τα συναισθήματα; (Κραυγάζω, εκτονώνω την απογοήτευσή μου πετώντας πράγματα, στέλνω μήνυμα γράφοντας κάτι αγενές ή προσβλητικό;)

-Υπάρχει καλύτερος τρόπος να τα αντιμετωπίσεις; (Ρωτήστε αν όλα είναι εντάξει. Ρωτήστε πότε θα είναι ελεύθερος κάποια άλλη στιγμή. Πηγαίνετε για μια βόλτα ή για τρέξιμο.)

Εξετάζοντας πιθανές εναλλακτικές λύσεις, επαναπροσδιορίζετε και επαναπλαισιώνετε τις σκέψεις σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε την πρώτη σας ακραία αντίδραση.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να γίνει συνήθεια αυτή η στρατηγική. Όμως, με τη συστηματική εξάσκηση, το να περάσεις αυτά τα βήματα στο μυαλό σου και σταδιακά να τα ενσωματώσεις θα γίνει ευκολότερο (και πιο αποτελεσματικό).

Αποδεχτείτε ΟΛΑ τα συναισθήματά σας

Εάν προσπαθείτε να γίνετε καλύτεροι στη διαχείριση των συναισθημάτων, μπορεί να επιχειρήσετε να υποβαθμίσετε τα συναισθήματά σας στον ίδιο σας τον εαυτό.

Όταν βιώνετε υπεραερισμό (αναπνέετε υπερβολικά γρήγορα) έπειτα από τη λήψη ευχάριστων ειδήσεων ή σωριάζεστε στο πάτωμα ουρλιάζοντας και κλαίγοντας επειδή έχετε χάσει τα κλειδιά σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να πείτε στον εαυτό σας: «Απλά ηρέμησε» ή «Δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα, οπότε μην φρικάρεις."

Η προσέγγιση αυτή ακυρώνει την εμπειρία σου. Είναι μεγάλη υπόθεση για εσένα.

Η αποδοχή των συναισθημάτων καθώς αυτά έρχονται, σας βοηθάει να αισθάνεστε πιο άνετα μαζί τους. Η αύξηση της άνεσής σας γύρω από τα έντονα συναισθήματα σας επιτρέπει να τα αντιλαμβάνεστε και να τα αισθάνεστε πλήρως,χωρίς να αντιδράτε με ακραίους, μη λειτουργικούς τρόπους.

Για να εξασκηθείτε στην αποδοχή των συναισθημάτων, προσπαθήστε να τα σκεφτείτε ως αγγελιαφόρους. Δεν είναι «καλοί» ή «κακοί». Είναι ουδέτεροι. Ίσως προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα μερικές φορές, αλλά εξακολουθούν να σας δίνουν σημαν