top of page

Η διαίσθηση ως βασικό εργαλείο ηγεσίας στη ζωή και την εργασία

Ακολουθώντας τη διαίσθησή σας στη λήψη αποφάσεων δίνετε τη δυνατότητα στον εαυτό σας να μεταμορφώσει την πραγματικότητά που βιώνετε, ακόμη και να αλλάξετε ριζικά την ίδια σας τη ζωή!

Της Καρολίνας Παππού

Δημοσιογράφος – Ψυχολόγος – Master Theta Healer

Διαισθητικές αποφάσεις

Ο τρόπος που συντονίζεστε με τη διαίσθηση του σώματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τις πιο εμπεριστατωμένες αποφάσεις, αλλάζοντας τη ζωή σας στη διαδικασία εξέλιξης.

Όλοι μας διαθέτουμε ένα ισχυρό, εσωτερικό σύστημα καθοδήγησης που λειτουργεί συμβουλευτικά και αλάνθαστα. Είναι πιο ισχυρό από οποιαδήποτε τεχνολογία που υπάρχει στην αγορά σήμερα και γεννηθήκαμε όλοι με αυτό! Απλά, πρέπει να μάθουμε πώς να το χρησιμοποιούμε!

Πρόκειται για τη διαίσθησή σας - το αίσθημα του ενστίκτου σας, την εσωτερική, βαθύτερη ψυχική σας γνώση. Η διαίσθηση είναι μια από τις λέξεις από τις οποίες οι άνθρωποι συχνά εξαρτώνται.

«Ακολουθώντας τη διαίσθησή σας»… Μπορεί να ακούγεται μυστηριώδες ή δύσκολο για τους αμύητους. Ωστόσο, το να αφουγκράζεστε τη διαίσθησή σας σημαίνει απλώς να συντονίζεστε με το φυσικό σας σώμα. Το μυαλό σας μπορεί να σας ξεγελάσει, αλλά το σώμα σας δεν λέει ποτέ ψέματα και είναι απίστευτα οξυδερκές και διορατικό για τον κόσμο γύρω σας.

Σκεφτείτε να συντονιστείτε με τη διαίσθηση του σώματός σας ως έναν τρόπο που θα σας βοηθήσει να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις, μεγάλες ή μικρές: από το τι να φάτε για μεσημεριανό έως ακόμη και για το εάν πρέπει να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας ή όχι.

Ακούτε συχνά ανθρώπους να συζητάνε θέματα όπως: «Αυτή η δουλειά ή αυτή η σχέση με ‘σκοτώνει’» ή «Έχω ένα πολύ καλό προαίσθημα γι’ αυτό». Αν συντονιστείτε με φράσεις σαν κι αυτές, τότε σίγουρα αποτελούν ακράδαντες αποδείξεις για το πώς αληθινά νιώθετε. Το σώμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα ζητήματα ή θέματα στα οποία πρέπει να στραφείτε. Για παράδειγμα: να κινηθείτε σε δραστηριότητες που σας δίνουν θετική ενέργεια. Αντιθέτως, η διαίσθησή σας μπορεί να σας αποτρέψει ώστε να σας προστατέψει απ’ όλα εκείνα τα οποία πρέπει να εγκαταλείψετε ή να απομακρυνθείτε.

Ο, τι δηλαδή σας απομυζά και σας αποστραγγίζει.

Αυτοί είναι όροι που μπορεί να έχετε ακούσει στο μάθημα της Φυσικής, αλλά πιθανότατα πέρασε πολύς καιρός, οπότε ας κάνουμε μία μικρή επανάληψη. Ο συντονισμός συμβαίνει όταν δύο ενεργειακά κύματα, που ταξιδεύουν με την ίδια ταχύτητα και το ίδιο μήκος κύματος, ενώνονται και παράγουν ένα κύμα μεγαλύτερο και από τα δύο συνδυασμένα κύματα. Είναι επίσης αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν ροή!

Πώς εκδηλώνεται ο συντονισμός στη ζωή μας;

Ο συντονισμός μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή μας ως δημιουργικότητα που ρέει ελεύθερα, έχοντας μια αστείρευτη παροχή ενέργειας που σας κάνει να αισθάνεστε πλήρως συνδεδεμένος/η και φωτισμένος/η. Ένα απλό παράδειγμα είναι αυτός ο φίλος που σε… ‘φωτίζει’. Θα μπορούσατε να συζητάτε για πολλές ώρες, να αναζητάτε ο ένας τον άλλον σε συγκεντρώσεις και να ενθουσιάζεστε όταν συναντάτε ο ένας τον άλλον. Αναγνωρίζετε, ουσιαστικά, ότι έχετε περισσότερη ενέργεια κοντά τους από ό, τι όταν είστε μόνοι σας.

Πότε βιώνεται η δυσαρμονία;

Η δυσαρμονία συμβαίνει όταν συνδυάζονται δύο ενεργειακά κύματα που δεν έχουν το ίδιο μήκος κύματος ή ταχύτητα, ώστε δημιουργούν λιγότερη ενέργεια μαζί, απ ότι είχαν χωριστά. Ουσιαστικά, ακυρώνουν το ένα το άλλο. Η δυσαρμονία είναι επίσης γνωστή ως πάλη. Μπορεί να εκδηλωθεί στη ζωή μας ως μάχη μέσα στο μυαλό μας, κατηγορίες προς τους άλλους γύρω μας, χαμηλή ψυχοσωματική ενέργεια. Επιπλέον, μπορεί να νιώθετε ότι η ζωή είναι εναντίον σας ή να διακατέχεστε από τη λειτουργία της προστατευτικής διάθεσης, σε αντίθεση με το να είσαστε ανοιχτοί και παρόντες στο τώρα.

Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ο συνάδελφος που πάντα έρχεται σε εσάς για να παραπονεθεί και να προκαλέσει δράμα στο χώρο εργασίας.

Και τώρα που αντιλαμβάνεστε πώς όλα αυτά λειτουργούν, φαίνεται παράλογο ότι θα σκεφτόσασταν ακόμη και να επιτρέψετε τη δυσαρέσκεια στη ζωή σας, σωστά; Γιατί θα θέλατε να είστε σε μια κατάσταση που αφαιρεί την ενέργειά σας;

Συχνά διατηρούμε τη δυσαρμονία στη ζωή μας λόγω των τάσεων ή του φόβου που ευχαριστούν τους ανθρώπους.

Συνεπώς, καθόμαστε στο δείπνο με τον φίλο που ζει πάντα ένα δράμα στη ζωή του και μας σέρνει ενεργειακά προς τα κάτω, επειδή θέλουμε να μας αποδέχεται, ή ανεχόμαστε ένα ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον που μας αποστραγγίζει επειδή φοβόμαστε να φύγουμε.

Προς το παρόν, η αποφυγή του φόβου ή του πόνου φαίνεται να είναι μια δίκαιη ανταλλαγή για την πολύτιμη ενεργειακή μας δύναμη - και αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε διδαχθεί να εκτιμούμε την ενέργειά μας.

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι η ενέργειά σας είναι ο πολυτιμότερος πόρος που έχετε και αρχίστε να την εκτιμάτε με αυτό τον τρόπο, τότε το να εφορεύετε τη ζωής σας για συντονισμό και δυσαρμονία, θα σας φαίνεται μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία.

Ένα πράγμα που σίγουρα ακούτε συχνά από τους ανθρώπους είναι το παρακάτω: «…Αλλά δεν ξέρω τι συμβαίνει μαζί μου!». Εάν έχετε πολύ χάος στη ζωή σας, που σας αποστραγγίζει, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε όλα εκείνα τα πράγματα και τις καταστάσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.

Η πρότασή μου είναι να αρχίσετε να εντοπίζετε τη δυσαρμονία κι έτσι να την απομακρύνετε από τη ζωή σας. Μπορεί ακόμη να μην γνωρίζετε τι είναι συντονισμένο για εσάς, αλλά μπορείτε σίγουρα να προσδιορίσετε τι σας τραβάει προς τα κάτω ή σας ‘βουλιάζει’. Αρχίστε να παρατηρείτε πώς σας κάνουν να αισθάνεστε διάφορες δραστηριότητες, άτομα και μέρη. Αισθάνεστε αποστραγγισμένοι ή σαν ζόμπι μετά τη συνάντηση για ένα συγκεκριμένο έργο, ένα γεύμα μ’ έναν συγκεκριμένο φίλο ή μιλώντας με κάποιο μέλος της οικογένειας σας στο τηλέφωνο;


Η διαδικασία του συντονισμού είναι ατέρμονη

Το να ακολουθείτε το δρόμο του συντονισμού σίγουρα δε σημαίνει ότι εξακολουθείτε να μην εργάζεστε σκληρά. Όταν ένα έργο είναι συντονισμένο, μπορείτε ακόμα να καταβάλλετε πολλή προσπάθεια, αλλά να το κάνετε μέσα από μια πιο ευχάριστη κατάσταση. Στο τέλος της ημέρας μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, αλλά ταυτόχρονα πετυχημένοι και ανακουφισμένοι

!Η κατάργηση της δυσαρμονίας στην εργασία σας θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο η επικοινωνία με το διευθυντή ή το αφεντικό σας. Για παράδειγμα, μπορείτε απλώς να μοιραστείτε, με ειλικρινή τρόπο, σκέψεις όπως οι παρακάτω: «Ενδιαφέρομαι για τη διατήρηση των εταιρικών πόρων και πιστεύω ότι θα μπορούσα να είμαι πιο αποτελεσματικός εάν δούλευα σε ένα έργο που ταιριάζει καλύτερα στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά μου». Είναι προς το συμφέρον όλων να πηγαίνετε προς τις καταστάσεις που σας φωτίζουν και σας εξελίσσουν!


Εργασία, ηγεσία και διαίσθηση - Infotuition

Ο βομβαρδισμός της πίεσης στον εργασιακό χώρο να λαμβάνετε αποφάσεις γρήγορα και με σύνεση, συχνά σας ωθεί να αναζητάτε τη συμβουλή αξιόπιστων συναδέλφων. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος πόρος για τη λήψη ορθών αποφάσεων βρίσκεται μέσα σας και είναι η διαίσθησή σας. Η κυρίαρχη πεποίθηση που επικρατεί στον εργασιακό χώρο είναι ότι πρέπει να «αφήσουμε τα συναισθήματά μας στο σπίτι».

Δεν υπάρχει περιθώριο για «συναισθήματα» στη λήψη αποφάσεων και στις επιχειρήσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας που έχουμε ελέγξει ξανά τα δεδομένα και έχουμε ζητήσει από τους άλλους τη γνώμη τους, είναι το ένστικτό μας αυτό που μας παρέχει την καλύτερη συμβουλή.

Ο Shelley Row, PE MBA, συγγραφέας του Think Less Live More: Lessons from a Recovering Over-Thinker, σε συνέντευξη του στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό ‘Forbes’ εξηγεί πώς η διαίσθηση μας βοηθάει στη λήψη αποφάσεων.

Όπως σχολιάζει ο ίδιος, μιλώντας με ηγέτες και με τη δική του εμπειρία, υπάρχουν δύο σχετικά ζητήματα που είναι δύσκολα για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Το πρώτο είναι το επίπεδο πολυπλοκότητας στο περιβάλλον σήμερα. Ιδιαίτερα για τους ηγέτες σε ταχέως μεταβαλλόμενες βιομηχανίες ή σε γρήγορα εξελισσόμενες αγορές, όπου οι αποφάσεις έχουν πολλά αλληλένδετα μέρη. Πολύ περίπλοκες καταστάσεις δεν προσφέρονται μόνο για γνωστική επεξεργασία. Η έρευνα στη νευροεπιστήμη μας λέει ότι η ποσότητα αποθήκευσης στη μνήμη εργασίας είναι περιορισμένη. Χρειαζόμαστε συμβολή από όλα τα μέρη του εγκεφάλου για τη διαχείριση πολύπλοκων αποφάσεων. Το δεύτερο ζήτημα είναι να καθοριστεί πότε η κατάσταση φτάνει στο «εώς εδώ και μη παρέκει». Οι ηγέτες συλλέγουν δεδομένα και αναζητούν πληροφορίες, αλλά σε κάποιο σημείο φτάνουν στο σημείο συμβουλευτικής σκέψης. Αυτό είναι το σημείο όπου ο χρόνος που απαιτείται για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων και εισόδου υπερβαίνει την αξία. Πρέπει να αποφασίσουν και να προχωρήσουν. Ένας ηγέτης, όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη απόφαση, αναρωτιέται: «Είναι ακόμα ‘ομιχλώδης’;» Σημαίνει, έχει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να αποκομίσει εύλογα στο διαθέσιμο χρονικό διάστημα. Το πλεονάζον σημείο σκέψης δεν είναι υπολογιζόμενο χρονικό σημείο, αλλά είναι μια αίσθηση ότι το να περιμένεις περισσότερο είναι αντιπαραγωγικό.


Πόσο σημαντική είναι η διαίσθηση για τις αποφάσεις;

Όπως υπογραμμίζει ο Shelley Row, η διαίσθηση παίζει ουσιαστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε ταχέως μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. εάν υπάρχουν αντιφάσεις στα δεδομένα · ασάφεια λόγω έλλειψης δεδομένων · ή αποφάσεις που επικεντρώνονται σε άτομα (προσλήψεις, απολύσεις ή πολιτικές αποφάσεις). Κατά ειρωνικό τρόπο, το γεγονός είναι ότι για ορισμένες αποφάσεις, τα δεδομένα και μόνο δεν αρκούν. «Πήρα συνέντευξη από ηγέτες ποικίλων υποβάθρων. Οι ηγέτες που εκπαιδεύτηκαν ως μηχανικοί και δικηγόροι έτειναν να είναι αναλυτικοί, αλλά καθώς ανελίχθηκαν σε ηγετικές θέσεις, όπου υπάρχει μεγαλύτερη αμφισημία, έμαθαν να εμπιστεύονται επίσης το ένστικτό τους. Στο αντίθετο άκρο του φάσματος, ήταν πολιτικοί ηγέτες και επιχειρηματίες. Λειτουργούν σε πολύ περίπλοκα περιβάλλοντα για τα οποία υπάρχουν λίγα δεδομένα. Αυτοί οι ηγέτες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη σοφία από την εμπειρία τους και τη διαίσθησή τους. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι κανένας από αυτούς τους ηγέτες δεν βασίζεται μόνο στη διαίσθησή του. Χρησιμοποιούν όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους, εισάγουν από ένα ευρύ φάσμα πηγών και ακούνε τη ‘φωνή’ μέσα στο κεφάλι τους. Είναι ο συνδυασμός της γνώσης και της διαίσθησης που είναι ισχυρός. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια λέξη που να συνδυάζει τα δύο, έτσι έφτιαξα μία – την Infotuition».

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη διαίσθησή μας για να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις;

Υπάρχουν τρεις τρόποι. Πρώτον είναι να αναγνωρίσουμε ότι η διαίσθηση είναι μέρος της νοημοσύνης μας. Ευτυχώς, η νευροεπιστήμη προσφέρει έναν τρόπο να κάνει τη διαίσθηση, καλά… πιο λογική και, ελπίζω, πιο αποδεκτή. Φανταστείτε ότι ο εγκέφαλός σας αποθηκεύει κομμάτια όλων των εμπειριών της ζωής σας σε φακέλους αρχείων, αλλά μερικά, που σπάνια χρησιμοποιούνται, βρίσκονται σε σκονισμένα γραφεία αρχείων στο πίσω μέρος. Η διαίσθηση - το γοητευτικό συναίσθημα - είναι πληροφορίες από έναν από αυτούς τους ‘σκονισμένους’ φακέλους αρχείων που προσπαθούν να έρθουν στο προσκήνιο. Εδώ φτάνουμε στο δεύτερο σημείο, που είναι το παρακάτω.

Μπορούμε να παρέχουμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη διαισθητική διορατικότητα. Ο εγκέφαλος είναι ικανός να βλέπει συνδέσεις όταν εμείς δεν μπορούμε. Αλλά, χρειάζεται την ευκαιρία να βρει και να συγκεντρώσει πληροφορίες με νέο τρόπο. Όλοι είχαμε την εμπειρία να βρούμε τη σωστή απάντηση, καθώς πέφτουμε για ύπνο, κάνοντας μια βόλτα ή μέσα στο ντους. Είναι η διαφωτιστική στιγμή που λέμε… «Α, το βρήκα!». Η έρευνα δείχνει ότι οι στιγμές αυτές φτάνουν όταν δίνουμε στον εγκέφαλο χώρο για να δουλέψει. Η προσέγγιση που προτείνει ο Shelley Row είναι: «Να αναθεωρήσετε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, να συλλέξετε πληροφορίες από τα κατάλληλα άτομα και, στη συνέχεια, να κάνετε ένα διάλειμμα εγκεφάλου. Κάντε κάτι που αποσπά το μυαλό. αφήστε το να περιπλανηθεί. Μελέτες FMRI (Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) δείχνουν ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να εργάζεται για το πρόβλημα και, στην πραγματικότητα, ο χρόνος διακοπής επιτρέπει στον εγκέφαλο να πάρει λεπτά σήματα από τους σκονισμένους φακέλους αρχείων και να τα συγχωνεύσει με τα γεγονότα. Μπορούμε σκόπιμα να ενεργοποιήσουμε αυτές τις συνδέσεις με την ενεργοποίηση του εγκεφάλου και τη διακοπή του εγκεφάλου.

Τέλος, πρέπει να μιλήσουμε για την αίσθηση του ενστίκτου κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ρώτησα τους ηγέτες πώς θα μπορούσαν να μάθουν να γνωρίζουν και να εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους νωρίτερα. Συχνά συνιστούσαν να μιλήσουν γι’ αυτό κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όταν ρώτησα τότε αν μιλούν γι 'αυτό τώρα, το «όχι» ήταν συνήθως η απάντηση. Το στίγμα είναι τόσο δυνατό που οι ηγέτες το χρησιμοποιούν, αλλά δεν το αναγνωρίζουν.

Η διαισθητική λήψη αποφάσεων είναι σαφώς απαραίτητη δεξιότητα για τους ηγέτες. Ωστόσο, ωφελείται από τη γνώση και την αυτογνωσία για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δύναμη της διαίσθησης.

Να θυμάστε:

1. Έχετε γεννηθεί με εκπληκτική ‘τεχνολογία’ μέσα σας, τέτοια που οι υπολογιστές δεν μπορούν ποτέ να αντιγράψουν. Το ‘λογισμικό’ σας περιλαμβάνει τη διαίσθηση, τα συναισθήματα ενστίκτου και τα σύστημα ανίχνευσης ενέργειας με ζωτική δύναμη.

Αυτό είναι το πιο προηγμένο σύστημα στον κόσμο! Ρώτησε τον εαυτό σου; «Πώς νιώθεις, τι πραγματικά έχει αξία για εσένα;» Η προσοχή σε αυτά τα συναισθήματα είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε για την εξέλιξή σας. Αυτή είναι η εγγενής, φυσική υπερδύναμη σας. Μόλις είστε συντονισμένοι σε αυτά τα συναισθήματα και μάθετε να τα ακολουθείτε, σε κάθε πτυχή της ζωής σας, το εσωτερικό σας σύστημα καθοδήγησης θα σας οδηγήσει σε μια πλούσια ζωή γεμάτη ευτυχία, υγεία και ζωντάνια.

2. Όταν περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους και καταστάσεις που μας φωτίζουν, τότε είναι σαν να έχουμε ένα άπειρο πηγάδι ενέργειας για να αντλήσουμε δύναμη και την ίδια την αλήθεια μας.