top of page

«Είναι το Εγώ μας η πηγή των σκέψεών μας ή οι σκέψεις μας αναπαράγονται κάπου αλλού και περνάνε μέσα

«Ο ψυχικός πλούτος μπορεί να είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ της ζωής σας», σύμφωνα με τον Έκχαρτ Τόλε, συγγραφέα του βιβλίου «Η δύναμη του τώρα».

Οι νέες, σύνθετες εμπειρίες και οι αλλαγές που προβάλλει η ίδια η ζωή αλλάζοντας την προοπτική σας ως προς αυτήν αποτελούν υποτιμημένα κομμάτια μιας εν δυνάμει ικανοποιητικής πραγματικότητας που οδηγεί στην προσωπική εξέλιξη.

Της Καρολίνας Παππού

Δημοσιογράφος – Ψυχολόγος – Master Theta Healer - Χοροθεραπεύτρια

Το συγκεκριμένο ερώτημα αποτελεί κεντρικό θέμα σε πληθώρα διαλέξεων του Έκχαρτ Τόλε.

Οι σκέψεις που κάνουμε έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη από αυτήν που μας έχουν διδάξει.

Σύμφωνα με τον Έκχαρτ Τόλε το Εγώ δεν υπάρχει χωρίς τις σκέψεις. Η ταύτιση με τις σκέψεις είναι το Εγώ. Ωστόσο, οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας συνδέονται με το συλλογικό μυαλό της κουλτούρας όπου ζούμε. Οπότε δεν είναι όλες οι σκέψεις δικές μας, αλλά τις μαζεύουμε από το συλλογικό οπότε και ταυτιζόμαστε με τη σκέψη κι έτσι η ταύτιση αυτή γίνεται το Ego. Ουσιαστικά, πιστεύουμε σε κάθε σκέψη που προκύπτει και αντλούμε την αίσθηση του ποιοι είμαστε μέσα από αυτό που μας λέει το μυαλό μας για το ποιοι είμαστε.

«Αυτός/αυτή είμαι εγώ». 

Μερικοί άνθρωποι μιλούν με τον εαυτό τους. Το μυαλό λέει «είσαι τόσο καλός, αλλά γιατί ο κόσμος δεν σε αναγνωρίζει;» ή «δεν είσαι καλός και αποτυγχάνεις σε όλα». Και μετά πιστεύεις σε τέτοιου είδους σκέψεις. Οι σκέψεις έχουν μορφές ενέργειας, είναι οντότητες. Πιθανώς να τις συγκεντρώσατε από την παιδική σας ηλικία, από τη μητέρα σας, η οποία πιθανόν να ήταν υπερβολικά αγχωμένη και να σας έλεγε ότι «δεν είσαι καλός».
Τέτοιου είδους σκέψεις μπορεί να έχουν ‘κολλήσει’ στο μυαλό σας και να μην αποβάλλονται.
Όσο περισσότερο πιστεύεις σ’ αυτές, τόσο πιο καταβεβλημένος νιώθεις, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπεις  την εγκατάσταση αυτών στο μυαλό σου. Οι αρνητικές σκέψεις σε κυριεύουν. 

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ‘κολλήσει’ σ’ ένα τοξικό μοτίβο εχθρικής ζωής αρνούμενοι διαρκώς τις επικριτικές και επιτιθέμενες οντότητες που κουβαλούν στο κεφάλι τους, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι αυτό είναι.

Έτσι, επιτίθενται συνεχώς στον ίδιο τους τον εαυτό ή επιτίθενται στους άλλους γύρω τους. Προβάλλουν το γνωστό ρητό: "Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Τα βλέπουμε όπως είμαστε". Που σημαίνει ότι βλέπετε την πραγματικότητα, μέσα από την οθόνη της σκέψης σας και των κρίσεων - εκτιμήσεών σας που διαμορφώθηκαν κι έχουν εξαρτηθεί από το παρελθόν σας.


Είναι σαν να κοιτάμε την πραγματικότητα με πέπλα. Άρα η ταύτιση με τη σκέψη, η τυφλή πίστη στα προκαθορισμένα μοτίβα σκέψεων με τα οποία έχεις γαλουχηθεί, ουσιαστικά σε περιορίζουν. Δεν σου αφήνουν χώρο ύπαρξης έξω από την κίνηση της σκέψης. Η έλλειψη χώρου μέσα μας είναι μια πνευματικά εντελώς ασυνείδητη κατάσταση. Το Εγώ δεν είναι μια οντότητα εκτός της σκέψης. Είναι η σκέψη με την οποία έχετε ταυτιστεί.

Η απελευθέρωση από το Εγώ

Η πρώτη στιγμή της ελευθερίας έρχεται όταν συνειδητοποιείς ότι κάποιες σκέψεις περνούν αυτόματα από το κεφάλι σου εδώ και χρόνια.

Και ότι είναι μόνο σκέψεις. Και ότι εσύ δεν είσαι η σκέψη. Εσύ είσαι η επίγνωση.

Η αντίληψή σου η οποία γίνεται επιλεκτική όταν έχεις μια τέτοια σκέψη (π.χ. κακή σκέψη). Αρχίζεις να παρατηρείς πολύ περισσότερα. Πιθανόν να αρχίσεις να διερωτάσαι: “Γιατί στη δική μου ζωή, αλλά και στις ζωές όλων τα πράγματα πάνε στραβά;” Για παράδειγμα, μπορεί να χάσετε κάποια χρήματα. 

Αν, λοιπόν, έχετε τη σκέψη «μου συμβαίνουν συνεχώς άσχημα πράγματα», τότε η πραγματικότητα της ζωής σας επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη σκέψη είναι σωστή.


Αυτή είναι η επιλεκτική αντίληψη της πραγματικότητας, μέσα από την οθόνη της σκέψης σας. Έτσι, η πραγματικότητα συνεχώς θα σας επιβεβαιώνει. Και όχι μόνο αυτό... αυτή η σκέψη ή οποιαδήποτε σκέψη αυτού του είδους προσελκύει στην πραγματικότητα της ζωής σας άσχημα ή αρνητικά πράγματα.


Ή αν πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι ‘κακοί’, τότε είναι πολύ πιο πιθανόν να συναντήσετε άτομα που εκδηλώνουν ανήθικα είδη συμπεριφοράς.

Έτσι, η ελευθερία προέρχεται από το να βγεις έξω από τα προκαθορισμένα μοτίβα με τα οποία σε έχουν μεγαλώσει, συναντώντας πρώτα απ' όλα λίγο ελεύθερο χώρο μέσα σου. Η παρουσία σου στο Τώρα και η παρατήρηση αυτής σου δίνουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιείς ότι ορισμένες σκέψεις ως επαναλαμβανόμενες είναι απλώς μοτίβα. Έτσι, τελικά θα απελευθερωθείς από τη ‘φυλακή’ και το φαύλο κύκλο του Εγώ σου.

Το να απαλλαγείς λοιπόν από το Εγώ σημαίνει να απελευθερωθείς από τη σκέψη.

Αυτό είναι το τέλος του Εγώ. Αυτό είναι το ξύπνημα – Η αφύπνιση. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα πετύχουν

σε ό,τι κι αν κάνουν.

Επειδή έχουν την εικόνα του εαυτού που προέρχεται από τη σκέψη ότι θα υποφέρουν: «Αν αποτύχω σε κάτι, τότε η εικόνα του εαυτού μου θα τραυματιστεί. Και επομένως δεν πρόκειται καν να προσπαθήσω». Και πάλι αυτό έχει να κάνει με την απόκτηση της ταυτότητάς σας μέσα από τη σκέψη.

Και ακόμη και η σκέψη ότι απέτυχα είναι ουσιαστικά ένα ψέμα. Δεν έχετε αποτύχει και μπορείτε απλά να το επανερμηνεύσετε ως «κάτι έμαθα εδώ».

Ερώτημα:

Ποιες είναι εκείνες οι πεποιθήσεις που έχεις οι οποίες δίνουν ζωή σε αντίστοιχες σκέψεις.

Το παιχνίδι δεν παίζεται στις σκέψεις που κάνεις, αλλά στις βαθύτερες πεποιθήσεις που έχεις και τις αναπαράγουν οι άλλοι για εσένα, μέσα από εσένα. Βγες, λοιπόν, από αυτό το φαύλο κύκλο των σκέψεων και της ταύτισης του Εγώ και τότε θα νιώσεις την απόλυτη ελευθερία. «Η Δύναμη του Τώρα» θα σε βοηθήσει να επιτύχεις όλα όσα επιθυμείς μέσα από την επίγνωση της παρατήρησης, χωρίς να κάνεις σ’ εσένα καμία επίκριση, όπως σου έχουν διδάξει μέχρι σήμερα.