top of page

Δήμητρα Φασούλα: «Το σώμα είναι το σπίτι της ψυχής»


Σωματική άσκηση για την παιδική ηλικία – Πόσο πρέπει να γυμνάζεται ένα παιδί

και με ποιο τρόπο;

Παιδική ηλικία και σωματική άσκηση. Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να αρχίσει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Η άσκηση είναι πολύ ευεργετική διότι βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα δημιουργεί μία αίσθηση ευεξίας και έχει θετική επίδραση στην καλή ψυχική και κοινωνική προσαρμογή του παιδιού. Σε αυτήν την προσπάθεια είναι σημαντικό να προσφέρει σημαντική βοήθεια η οικογένεια, η οποία έχει την δυνατότητα να παίξει το ρόλο του πρότυπου με το να ασχολείται με την φυσική άσκηση και δείχνοντας στο παιδί ότι πρόκειται για μία ευχάριστη διαδικασία.

Η γυμναστική λειτουργεί θετικά στην υγεία του παιδιού, βελτιώνει την καρδιό - αναπνευστική αντοχή, αυξάνει την μυική μάζα, προστατεύει από τραυματισμούς, βελτιώνει την ευλυγισία τους και βοηθά στην διατήρηση του βάρους. Η άθληση συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και το παιδί μαθαίνει να εκτονώνει την ένταση από το σώμα του και ταυτόχρονα να ελέγχει το στρες.

Ποια είναι τα κίνητρα για να εντάξει κάποιος την άθληση στην καθημερινότητά

του;

Υπάρχουν πολυάριθμα κίνητρα για να εντάξεις τη γυμναστική στην ζωή σου. Μερικά από αυτά είναι:

1. Το κάνεις για το καλό στην υγεία σου.

2. Το κάνεις για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση.

3. Το κάνεις για να δεις την αλλαγή στο σώμα σου.

4. Το κάνεις για να ξεφύγεις. αλλά και να χαλαρώσεις από τις ανάγκες της καθημερινότητας.

5. Το κάνεις για να είσαι πιο χαρούμενος.

Και το κυριότερο

ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ.

Η γυμναστική ασκεί το σώμα και καλλιεργεί την ψυχή;


Η γυμναστική πρώτα βοηθάει στην ψυχή και μετά στο σώμα. Μου είχε κάποτε κάποιος ότι το σώμα είναι το σπίτι της ψυχής και καλλιεργώντας το ένα, καλλιεργείς και το άλλο. Κάνοντας γυμναστική ξεφεύγεις από τις ανάγκες της καθημερινότητας και συγκεντρώνεσαι μόνο στις δικές σου ανάγκες και σε αυτά που πρέπει να κάνεις για εσένα και την υγεία σου.

Πιστεύετε ότι η δύναμη της εικόνας και η εξιδανίκευση της εξωτερικής εμφάνισης

επισκιάζουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης;

Το κάθε σώμα κουβαλάει το δικό του βάρος και το κάθε σώμα έχει υποστεί διάφορα. Θεωρώ πως πρέπει να θαυμάζουμε τους συνανθρώπους μας και να δίνουμε ο ένας στον άλλον κίνητρο για να γίνει καλύτερος. Βελτιώνοντας την εικόνα σου βελτιώνεις και το μέσα σου, έχοντας περισσότερη αυτοπεποίθηση και πιστεύοντας περισσότερο στον εαυτό σου.


Είστε πρωταθλήτρια στο ακόντιο. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο

άθλημα;


Το ακόντιο είναι κάτι που αγαπάω πολύ. Ξεκίνησα σε μεγάλη ηλικία πιστεύοντας ότι δεν θα καταφέρω πολλά, αλλά όταν έχεις πάθος για κάτι και προσπαθείς να γίνεις καλύτερος σίγουρα κάποια στιγμή θα το καταφέρεις. Μου έμαθε πάρα πολλά πράγματα και εξαιτίας αυτού κατάφερα να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Μέσα από τον αθλητισμό έμαθα να επιβιώνω και στη ζωή, να πολεμάω γι’ αυτά που θέλω και να διεκδικώ. Ήταν ένα μεγάλο σχολείο μάθησης σε όλους τους τομείς της ζωής μου.

Τα μαθήματα που έχετε διδαχθεί σε προσωπικό επίπεδο από τον πρωταθλητισμό

με ποιους τρόπους τα χρησιμοποιείτε στους ασκούμενούς σας;

Τα πράγματα που έμαθα από τον πρωταθλητισμό είναι πάρα πολλά και όσα πιο πολλά μπορώ να διδάξω σε κάποιον το κάνω. Το βασικότερο είναι να δείχνω ότι αγαπάω αυτό που κάνω και να κάνω όλους τους ανθρώπους να το αγαπάνε το ίδιο με εμένα, να παθιάζονται και να πολεμάνε για να γίνουν μέρα με την μέρα όλο και καλύτεροι. Να τους δείχνω ότι μπορούν να ανακαλύψουν τα κίνητρα τους και να μην σταματήσουν να κάνουν το καλύτερο για τον εαυτό τους.

Ένα γιαπωνέζικο ρητό λέει: «7 φορές θα πέσεις και 8 θα σηκωθείς». Εσείς πώς

διαχειρίζεστε την ήττα ή τις αποτυχίες;

Αν δεν υπάρχουν ήττες δεν θα έρθει ποτέ η επιτυχία, δεν μετράει ποτέ το αποτέλεσμα, μετράει ο αγώνας γιατί μέσα από αυτόν και μέσα από τις αποτυχίες που υπάρχουν θα μάθεις τα λάθη σου ώστε να τα διορθώσεις και η επιτυχία θα έρθει την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να μάθουμε οι άνθρωποι να μην το βάζουμε ποτέ κάτω, να προσπαθούμε και όσες φορές κι αν πέσουμε να σηκωθούμε τις διπλάσιες.

Μιλήστε μας για τους σημαντικότερους σταθμούς σας μέχρι σήμερα.

Ο σταθμός που μου έρχεται πρώτος στο μυαλό είναι ο αγώνας που έκανα το ατομικό μου ρεκόρ στο ακόντιο. Αυτή την μέρα δεν θα την ξεχάσω ποτέ γιατί από εκείνη την μέρα έμαθα πολλά. Ο αγώνας αυτός είχε γίνει στην Έδεσσα. Στο ακόντιο οι βολές είναι 6 και είχα ξεκινήσει με σχετικά μικρή απόδοση. Δεν είχα καταφέρει να μπω στην 5άδα. Καθώς περνούσαν οι βολές κι έριχνα είχα απογοητευτεί και ήρθε η στιγμή που έπαψα να πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Εκείνη τη στιγμή έψαχνα να βρω γύρω μου ένα κίνητρο και κοίταξα στις κερκίδες. Είδα την οικογένεια μου και διάβασα τα χείλια τους λέγοντας μου << θα τα καταφέρεις >>. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ρίξω την τελευταία μου βολή… Πήρα μια βαθιά ανάσα και είπα στον εαυτό μου: «Δήμητρα θα τα καταφέρεις». Περιμένοντας να μετρήσουν τη βολή μου με έπιασε κρύος ιδρώτας, ένιωθα ότι έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι που ακούω ένα τεράστιο χειροκρότημα απ’ όλο τον κόσμο γύρω μου. Τότε ήταν στιγμή που είπα στον εαυτό μου: <<τα κατάφερες>> και ακούω από τους κριτές 40,53 μέτρα. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Aπό εκείνη τη στιγμή και μετά δεν έχω πάψει ούτε ένα λεπτό να μην πιστεύω σ’ εμένα και σ’ αυτά που μπορώ να καταφέρω.


“Αποεπενδύοντας την ενέργειά σου από τους τομείς της ζωής σου που

παραμένουν στάσιμοι, μπορείς να χτίσεις το δικό σου ενεργειακό πεδίο και να

δημιουργήσεις ένα νέο μέλλον για τον εαυτό σου”. Πώς ερμηνεύετε εσείς τα

λόγια του κορυφαίου νευροεπιστήμονα Dr. Joe Dispenza;

Η ενέργεια παρέχεται από μέσα μας. Όσο πιο πολύ πιστεύουμε στον εαυτό μας τόσα πιο πολλά μπορούμε να καταφέρουμε για το τώρα και για το μέλλον μας. Πρέπει να δεχόμαστε και την στασιμότητα στην ζωή μας. Μας δίνει χρόνο να αναλογιστούμε τι συνέβη και να επεξεργαστούμε πως θα γίνουμε καλύτεροι για να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και αυτό να βγει προς τα έξω.


«Η αρχή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μην τα παρατάς. Συνέχισε το ταξίδι προς τη

μεταμόρφωση και την καλλιέργεια του εαυτού σου. Αξίζει!» Σχολιάστε μας το

συγκεκριμένο απόφθεγμα.

Κάθε αρχή και δύσκολη, τίποτα δεν είναι εύκολο στην ζωή όλα είναι από ποια πλευρά θα τα δεις. Αναγνωρίζοντας το καλό και την θετική πλευρά των πραγμάτων θα τα καταφέρεις. Πρέπει να υπάρχει θέληση σε αυτό που έχεις στόχο. Αν τα παρατήσεις σημαίνει ότι δεν το ήθελες, γι’ αυτό σκέψου καλά πριν κάνεις κάτι, μην φοβάσαι αν αποτύχεις και μην φοβάσαι να ρισκάρεις. Αν το θέλεις πολύ και κάνεις τα πάντα για να τα καταφέρεις, τότε σίγουρα έχεις καλλιεργήσει την πιο όμορφη και δυνατή εκδοχή του εαυτού σου.

Το άμεσο μέλλον της Δήμητρας από τι όνειρα είναι στοιχειοθετημένο;

Από μικρή ήξερα τι θέλω να ακολουθήσω στην ζωή μου, δε